Jazzkaare fookuses: Mart Soo – (au)hinnatud kitarrivirtuoos!

Mart Soo I Foto: Merli Antsmaa

Mart Soo on hetkel üks aktuaalseimaid jazzmuusikuid. Danske Jazziauhind 2017 tiitlit hoidev suurepärane helilooja, kitarrist, pedagoog ja festivalikorraldaja on olemuselt tagasihoidlik, aga alati muusikaliselt silmapaistev. Weekend Guitar Trio 25. sünnipäev, ülesastumine mainekal EFG London Jazz Festivalil, peategelane mitmetel plaatidel, lavastuse “Perplex” helilooja – suurepärast muusikuaastat tähistava virtuoosi Mart Sooga vestleb ja tema muusikalise käekirja üle mõtiskleb bassist Marti Tärn.

Muusikasõber on teda näinud kõige rohkem ansambli Weekend Guitar Trio koosseisus, mis on Eesti vanim püsivalt tegutsev jazzansambel. Teatrihuviline võib teda teada nii muusikalise kujunduse autorina kui ka etendustes osaleva kitarristina.

Jälgides eelmisel nädalal toimunud Eesti Muusikaauhindade galat, rändas paratamatult mõte jälle tema peale. Kõnekas on fakt, et suur hulk muusikaauhindadel tunnustust pälvinud kitarristidest on olnud mingil hetkel tema õpilased. Tuleb tunnistada, et olen ka ise väikestviisi tema fänn. Oleme kokku puutunud nii ansamblikaaslaste kui ka kolleegidena G. Otsa nimelises muusikakoolis õpetades. Sõbrana hindan ta peenetundelist huumorit, kolleegina aga tema eksperimentaalset, kuid samas süsteemset lähenemisviisi muusikas. Kui korraks pedagoogi töö peale mõelda, siis võiks öelda, et päris ideaalne kombo!

Endast rääkides jääb Mart Soo talle omasel moel tagasihoidlikuks. Muud temast ei oskakski oodata. Ometi õnnestus temalt kätte saada mõned vastused, mis mitmekülgset muusikut ehk pisut erinevamast küljest kirjeldavad.

Mitu paari prille sul on? 


Peab tunnistama, et ainult üks paar.

Oled veinigurmaan. Mis maa veinid on kõige paremad?


Nii kategooriline ma ei oleks, Vanast Maailmast leiab kõikide oluliste viinamarjasortide etalonpiirkonnad.

Kas on tõsi, et su lemmiktaim on kirsiõis?

Kevadel saan köögiaknast vaadata, kuidas kirsipuu õitseb. On ilus küll. Meenutab Jaapanis käimisi. Tajun siin ka väikest vihjet ühe macho-jazz-trio tegemiste kohta… see on üks tore koosseis. (Kirsiõied on jazztrio, kus mängivad Mart Soo, Marti Tärn ja Reigo Ahven – autor). Kui Ahvenale siinkohal sõna anda, siis jätkuks juttu kauemaks…

Kui sa ei oleks kitarrist, mis pilli sa tahaksid mängida?

Hmm, ma ei ole tõtt öelda sellele möelnud. Ilmselt on kitarr ikkagi ainuvõimalik teekaaslane.

Mis asi on “mardikas”?


See on selline verbaalne huumoriputukas, mille ma mõnikord tõsise näoga lendu lasen. Nalja päralejõudmine pole alati sugugi kindel, sest “Mardikas” tuleb ootamatult ja temaga peab kohanema. Sõbrad tunnevad ära, teistel on võib-olla pisut probleeme.

Mis kitarri efektiplokk sul hetkel puudu on?


See on selline multiefektide protsessor, mis loeb minu mõtteid ja millega saaksin mõtte jõul erinevaid parameetreid muuta.

Milline on sinu ideaalne laupäev?


Saaksin rahulikult välja puhata ja omi asju toimetada, ei mingit kiirustamist.

Milline on sinu ideaalne esmaspäev?

Et oleks hästi välja puhanud ja kuna see on juba aastaid mul tihe koolipäev, siis soovin, et tunnid oleks huvitavad!

Mis oli esimese ansambel, kus mängisid?


See oli ansambel Radiaator! Ühendasin oma akustilise kitarri, millel oli mingi helipea, Majak 203 makiga, keerasime lindistustugevuse põhja (sai kohe algelise 
fuzzi), võtsime aabitsast laulusõnad ja lindistasime kahe klassivennaga kooliraadio jaoks mõned lood. See oli 80ndate alguses, selline naljaga pooleks punk. Mind kutsuti kohe direktori juurde vaibale. Öeldi, et kui nii edasi läheb, kutsutakse miilits! Kooliraadio saadete tegemine muidugi keelati ka ära.

Kas oled kokku lugenud, mitu õpilast sul on olnud?

Ei ole arvet pidanud. Arvust olulisem on vast see, et paljud on meie muusikapilti märkimisväärse jälje jätnud – Iljo Toming, Marek Talts, Jaak Sooäär, Oleg Pissarenko, Paul Daniel, Virgo Sillamaa, Erki Pärnoja, Pent Järve, Raul Ojamaa – on vast tuntumad.

Mis sind motiveerib?

Eri aegadel erinevad inimesed ja erinevad juhtumised. On perioode, kus motivatsioon puudub, siis aitab vist rutiin.

Kes su lemmik bassimängija on?

Marc Johnson tuli esimesena meelde.

Anna üks filmisoovitus ka.

Viimati nähtud filmidest ,,Jayne Mansfield’s Car”

Mida sa 3. veebruaril planeerid teha?


Mõtlesin, et lähen vaatan lõpuks vana tuttava Andres Toltsi näituse KUMUs ära. Ja kell 17 mängime KUMU auditooriumis üle tüki aja ansambel Kulgejatega. Tõotab tulla huvitav kontsert!

Rubriik “Jazzkaare fookuses” on ajakirja Edasi ja Jazzkaare koostööprojekt, kus tutvustame ja arutleme maailma ja Eesti jazzmaailma trendide üle ning võtame luubi alla põnevad valdkonda puudutavad jazziteemad ja esinejad.

Marti Tärn

Marti Tärn on bassist. Loe artikleid (2)