Kuhu minna, mida teha? Edasi kultuurisoovitusi – veebruar

Aasta teisel kuul toome teieni huvitavaid sündmusi ja kultuurielamusi erinevaist Eesti paigust. Veebruaris, Eesti vabariigi 100. juubeli tähistamise kuul on mitmed sündmused seotud just vabariigi juubeliga. Siit leiab midagi igale maitsele: nautimiseks ja kogemiseks nii üksi kui koos kaaslas(t)ega. Kultuurisoovituste rubriigi tarvis oleme taas välja otsinud silmapaistvamad ja erilisemad sündmused.

Kino

Luca Guadagnino uus film „Call Me by Your Name” põhineb André Acimani hinnatud romaanil ja jutustab sensuaalse ning ebamaise esimese armastuse loo. Varaküps 17-aastane Elio (Timothée Chalamet, rolli eest nomineeritud meespeaosa Oscarile) veedab 1983. aasta suve Põhja-Itaalias perekonna villas. Ta komponeerib ja mängib klassikalist muusikat, loeb raamatuid ning flirdib sõbra Marziaga (Esther Garrel). Ühel päeval saabub suvepraktika raames Elio isale abiks doktorikraadi kallal töötav võluv Ameerika teadur Oliver (Armie Hammer). Kuuma päikese all asuvad Elio ja Oliver avastama nende vahel tärkavat kirge suvel, mis muudab igaveseks nende elu. Nooruse kirge, ilusat Itaalia suve, hedonistlikku elustiili, filosoofiat, kunsti ja kinematograafilist poeesiat ühendav film võiks sobida kõigile, kes hindavad tugevate näitlejatööde ja emotsionaalse soundtrackiga (filmi tunnusmeloodiate looja Sufjan Stevens kandideerib parima filmimuusika kategoorias Oscarile) kinokunsti. Film on esitatud Oscarile ka parima filmi ja mugandatud stsenaariumi kategoorias. Filmi näeb kinodes üle Eesti.

Muusika

Nüüdisaegset elektroonilist muusikat ja ambienti klassikalise muusika sekka lisav artist-helilooja Nils Frahm on üllitanud uue albumi. Kauamängiv pealkirjaga All Melody kannab oma minimalistlikust ja ühtlasena voogavat helikeelest hoolimata teatavat pühalikkust, kohati kaikuv vokaal lisab elektrooniliselt pulsseerivatele rütmidele ja sügavale harmooniale kõrgust ja inimlikkust. Album sobib imehästi kuulamiseks lumevaikust täis päevadel, mil päikese hele ja aimatav valgus piilub muidu alatasa taevast katva halli pilvemassiivi vahelt. Kuula albumit Spotify‘st.

Kunst

Tartu Kunstimaja väikeses saalis on avatud Tõnis Vindi plakatikujunduste valikut tutvustav näitus. Legendaarne kunstnik, rühmituse ANK 64 juhtfiguur ja oma põlvkonna filosoofiline suunanäitaja Tõnis Vint kujundas oma esimesed plakatid juba 1960. aastate lõpus vahetult peale ERKI lõpetamist. Kuigi ka neis on hilisemast ajast tuttavaid vindilikke jooni ning elemente, võime nende puhul siiski rääkida pigem kümnendile omasest kujunduskeelest. Tõeliseks Vindi tour de force’iks saab lugeda komplekti 1980. aastate esimeses pooles valminud plakateid, mis on peamiselt mõeldud nii teiste kunstnike ühisnäituste kui grupiväljapanekute jaoks. Näitus on avatud 12. veebruarini.

Teater

3. veebruaril esietendub Ugala teatris “Hipide revolutsioon”, Ugala teatri ja MTÜ R.A.A.A.M. lavastus EV 100 teatrisarjas “Sajandi lugu”, mille toimumisaeg on aastad 1970–1980. Tegu on kangelaspoeemiga Eesti psühhonautide rännakust Nõukogude Liidu südamesse. Plaat-plaadilt ja teksapaarhaaval imbub hipikultuur läbi raudse eesriide. Neil seal on kommuunid, meil siin sistema. Neil seal on Vietnami sõda, meil siin nõukogude kord. Neil seal on vaba eneseväljendus, meil siin KGB, miilits ja hulluarstid. Neil seal on LSD, meil siin plekieemaldi “Sopals”. Eestist pärit hipide psühhedeelsed rännakud viivad nii Kesk-Aasiasse kui ka sisekosmose kujuteldamatutesse soppidesse. Näidendi “Hipide revolutsioon” aluseks on Vladimir Wiedemanni teosed “Maagide kool” ja “Püha Kaljukitse radadel” ning eesti ja nõukogude hipide mälestused. Lavastusest lähemalt.

Foto: Heigo Teder I Allikas: www.ugala.ee

Kontsert

 

Eesti Vabariigi sajandale aastapäevale pühendatud kontsertlavastus “Me hommikus, me päevad, õhtud, ööd” on ainulaadne teos, kus sõnalisi mõtisklusi saadab Eesti heliloojate koorimuusika. Teiste seas tuleb esitusele Veljo Tormise, Ester Mägi, Pärt Uusbergi ja Kadri Voorandi looming. Teksti autor Kaur Riismaa, lavastaja Jaanus Tepomees (teater Vanemuine), kunstnik Liisi Tamm, valguskunstnik Priidu Adlas. Laval: Andres Mähar (teater Vanemuine), Piret Simson, Tartu ülikooli kammerkoor, Tartu Ülikooli Akadeemiline Naiskoor ja Tartu Akadeemiline Meeskoor. Dirigeerivad Triin Koch ja Kuno Kerge.
Lavastaja on idee võtnud kokku nii: “See on justkui teekond, mis portreteerib ja iseloomustab lihtsat inimest oma murede ja rõõmudega. Laval ei ole lugu, vaid olustik, kus tegeletakse inimeseks olemise ja eestlaseks olemise küsimustega.” Etendus pühapäeval, 18. veebruaril kell 19.15 Tartus, Eesti Rahva Muuseumis.

Kirjandus

Peeter Volkonski tõlkes on ilmunud Armeenia keskaegsed nutulaulud. 10. sajandil elanud müstikust munga Nareki Grigori teos “Nutulaulud” on Armeenia kultuuris kultuslik ja ülioluline tekstikogumik. Tõlge toob Eesti lugejani olulise osa armeenia verbaalsest kultuurist ning vahendab oluliselt kristlust mõjutanud tekste.

Luuletaja Doris Kareva märgib Volkonski tõlke kohta: “Originaali arhailist ülevust annab hästi edasi valdavalt daktüliline rütm, mis mõjub palavikulise palvena, kohati lausa hüpnootilisena. Tunnustust väärib tõlkija erakordselt rikkalik sõnavara ning teksti heakõlalisus.” Väljaanne on varustatud kahe põneva saatesõnaga: Peeter Volkonski eessõna selgitab tõlkepõhimõtteid, samuti tutvustab Grigori elu ja teoseid ning Alar Laatsi põhjalik järelsõna armeenia kristlusest. Raamat ilmus TLÜ kirjastuse sarjas Bibliotheca Mediaevalis.

Folk

Vabariigi 100. sünnipäeva puhul toob Reval Folk juubilari tervitama Belgia ansambli Madingma. Selle moodustavad vennad Stefan ja Diederik Timmermans, kes on viimase veerandsaja aasta jooksul andnud märkimisväärse panuse Eesti folgimaastikku. Kontserdid toimuvad neljas paigas: 13.02 Saaremaal, Saaremaa Veskis, 14.02 Tartus, Sisevete Saatkonnas, 15.02 Viljandi Pärimusmuusika Aidas ja 16.02 Tallinnas, Vanalinna Muusikamajas. 17. veebruaril kell 14.00-15.30 toimub Eesti Muusikaakadeemias (ruum C-105) kõigile huvilistele Stefan Timmermansi õpituba flaami pärimusmuusika tutvustamise teemal ning osalejad saavad kindlasti selgeks ka mõne pilliloo. Lähem info õpitoast SIIN.

Vabariigi 100. sünnipäeva puhul toob Reval Folk juubilari tervitama Belgia ansambli Madingma. Selle moodustavad vennad Stefan ja Diederik Timmermans, kes on viimase veerandsaja aasta jooksul andnud märkimisväärse panuse Eesti folgimaastikku. Kontserdid toimuvad neljas paigas: 13.02 Saaremaal, Saaremaa Veskis, 14.02 Tartus, Sisevete Saatkonnas, 15.02 Viljandi Pärimusmuusika Aidas ja 16.02 Tallinnas, Vanalinna Muusikamajas. 17. veebruaril kell 14.00-15.30 toimub Eesti Muusikaakadeemias (ruum C-105) kõigile huvilistele Stefan Timmermansi õpituba flaami pärimusmuusika tutvustamise teemal ning osalejad saavad kindlasti selgeks ka mõne pilliloo. Lähem info õpitoast SIIN.

Kultuurisoovitused on rubriik, kus Edasi pakub “vähem on rohkem” põhimõttel ideid vaba aja veetmiseks. Püüame infotulvast välja noppida mõned omanäolised ja põnevad sündmused, mis võiksid uudishimulikule ja peavoolust ka kõrvale kiikavale lugejale huvi pakkuda.

Oleme avatud põnevate soovituste avaldamiseks. Ettepanekud koos tutvustava pildimaterjali või videolingiga ning põhjendusega (mis on antud ürituses erilist, miks seda peab nägema) võib saata aadressil: hello@edasi.org. Edasi jätab endale õiguse otsustada saadetud soovituste avaldamise üle. Info avaldamise eest tasu ei ole, võimalusel palume teha jõukohane annetus Edasi.org OÜ-le LHV Pangas või Swedbankis. Küsimuste korral võib kirjutada: hello@edasi.org