Martin Varrand: turundamine Facebooki muutuste tuules

Kui kasutad Facebooki turunduskanalina, siis on üpriski suur tõenäosus, et oled midagi kuulnud Facebookiga toimuvatest muudatustest. Muudatustest, mis võivad Sindki mõjutama hakata. Lisaks plaanitavatele muudatustele on näha ja kuulda ka palju peataolekut, sest täpselt ei ole teada mis muutuma hakkab ja ei saada aru, kas ja kuidas need muudatused mõjuma hakkavad.

Üks on kindel: Facebook kaotab (või vähemasti on säilitanud) oma kasutajaid, see paneb Facebooki muretsema ja tegutsema, mis tekitab ettevõtjates ja turundajates hirmu.

Miks ja mida Facebook muudab?

Inimesed tulid kord Facebooki, et sotsialiseeruda. Siis tulid turundajad/ettevõtted (kus inimesi, seal turgu) ja vallutasid inimeste uudisvoo. Inimeselt-inimesele suhtlus väheneb ning Facebook kaotab seda mõtet, miks ta nii populaarseks ja edukaks on saanud. Minemata sügavamale Facebook edu põhjustesse, muutub sisuliselt kaks asja:

  • Facebook hakkab eelistama inimestevahelist suhtlust

Sisuliselt tähendab see seda, et Sinu kui ettevõtte postitused Facebookis hakkavad (võivad hakata) saama veelgi vähem ulatust. Uuendatakse algoritme, mille tulemusena kuvatakse eelisjärjekorras inimeste postitused.

  • Engagement ehk kaasatus on üks edu märksõnu

Mida rohkem kõneainet Sinu postitus tekitab, seda edukam see on. See oli ju enne ka nii? Jah, aga siis hakkasid turundajad algoritme üle kavaldama ja sündisidki tag bait, comment bait ja teised, mis tüütab inimesi veelgi (Näide: märgi kommentaaridesse oma kolm sõpra kelle võtaksid endaga Õllesummerile kaasa). Nüüd andis Facebook teada, et sellist tüüpi postitusi hakatakse piirama ning postitused, millel on pikad, mõttega kommentaarid, saavad tugeva eelise.

Oluline on ära märkida, et ülaltoodu põhineb Facebooki teadaannetel ning pole veel päriselt rakendunud või ei ole päris mõju veel märgatud. Kindel on aga see, et ettevõtete postituste ulatus on aastatega pidevalt vähenenud.

Kuidas käituda, et olla alanud aastal Facebookis edukas?

Mõned mõtted, kuidas Facebooki uudisvoos endiselt hästi nähtav olla.

  • Loo kõrgekvaliteedilist sisu

Kõrgekvaliteediline sisu on tänapäeval igal pool märksõnaks. Mis asi see siis on? Kõrgekvaliteediline sisu on see, mida Sinu sihtrühmal on huvitav ja hariv lugeda/tarbida. Kui Sa just ei ole oma Facebooki lehe jälgijaskonda mingite “Like & Share” mängudega kogunud, siis on suur tõenäosus, et Sinu lehe jälgijad tunnevad ettevõtte tegemiste kohta päriselt huvi.

Miks raisata aega ja energiat postituste loomisele, mis jõuavad küll mitmete inimesteni, kuid mingit päris väärtust ei loo, uusi kliente Sulle ei too, Sinu ettevõttele päris fänne ei loo? Jaga seda, miks te olete kõige lahedam ettevõte, loote kõige paremaid tooteid/teenuseid ja kuidas te siia ilma väärtust loote.

  • Reklaami oma kõrgekvaliteedilist sisu

Kui oled panustanud kõrgekvaliteedilisse ja väärtuslikku sisusse, siis tasuta ulatusest jääb veel väheks. Vähemasti ei kasutata selle täit potentsiaali. Päeva lõpuks on Facebooki eesmärk võimalikult palju reklaamiraha kätte saada ja seetõttu arendab oma reklaamiplatvormigi järjest paremaks. Tõsi on küll see, et reklaamimine Facebooki muutub järjest kallimaks, sest konkurents suureneb ja reklaamide kohti inimeste uudisvoos juurde ei tule.

Tahtmata Sind veelgi rohkem segadusse ajada, on mõistagi Facebookis reklaamimisel hulk erinevaid tõdesid, nippe ja praktikaid, mis aitavad edukas olla. Nagu iga digiturunduskanaliga, soovitan Sul endalgi asjas võimalikult sees olla, kuid kui puudub aeg ja tahe, võta abiks partner.

Selge on see, et kogu maailm meie ümber muutub ja digiturundus on kindlasti üks valdkond, mis muutub kiiresti. Minu üks soovitus on mitte joosta iga uue muudatusega kohe kaasa, vaid anda aega, et asja hinnata ja hiljem teiste vigadest õppida.

Kokkuvõttes, kui tahad muutuste tuules edukas olla, siis soovitan Sul:

  • Pöörata tähelepanu kvaliteedile ja mitte otsida kiireid ja lihtsaid lahendusi, mis mingisugustki väärtust ei lisa. Hea asi tõuseb ümbritseva rämpsu keskelt hästi esile ning loob engagement’i.
  • Panustada reklaamidesse. Facebook on tänaseni väga hea tasulise reklaami kanal ning head asja soovitan kõigiga jagada!
  • BOONUS: Loo/telli ja jaga videosisu. Video on kindlasti oluline formaat, mille abil oma sõnumit levitada. Sellel on mitmeid põhjuseid, kuid üks peamine: see loob engagementi ja on lihtsasti tarbitav.

Martin Varrand

Martin Varrand on (digi)turundaja ja väikeettevõtja. Ta on juhtinud digiturundust Eesti suurimas digiagentuuris FCR Media ja aidanud paljudel Eesti väikeettevõtetel küllaltki keerulisel digimaastikul enda jaoks mõistlikumaid otsuseid teha. Edasi vahendusel toob Martin lugejateni lood ja õpetused digiturundusest, mis võiksid olla abiks igale tänasele ja tulevasele väikeettevõtjale. Loe artikleid (8)