Kadri Kroon: varasügis – vähipidude hooaeg

Vähipidu. Foto: Alliksaar Homeart, FB

Augusti alguses saab stardi vähipüügihooaeg ja uhkeid söömaaegasid peetakse kuni oktoobri lõpuni. Kadri Kroon tutvustab vähipidude traditsiooni ja kus Eestis juba sel nädalavahetusel vähipeost osa võib saada.

Põhjamaade vähipidu ehk Kräftskiva on pika ajalooga traditsioon. Juba hilisemal keskajal oli vähk soolvees keedetuna ülikute pidulaual, lihtrahva sekka jõudis vähk 18. sajandil, vähemalt Rootsis. Ka Eesti mõisates oli vähk mõisapidude krooniks. Vähk ja homaar said mingil ajal suisa vaeste ainukeseks toidupooliseks, neid sai ise veekogust püüda, nälja korral oli tasuta toit väikse vaevaga võtta. Nii levisid vähi- ja homaaritoidud laiema publikuni, igasse ühiskonnakihti. Tuli kehtestada püügireeglid, et vähid veekogudest täitsa otsa ei lõppeks.

Kadri Kroon

Kadri Kroon on paadunud foodie, andunud veinifänn ja tulihingeline reisihull, kellele meeldib kogeda ehedaid hetki puhtast uudishimust elu ja maailma vastu. Tema soovituste järgi suurlinnades seigeldes on reisielamus garanteeritud. Kadri on Edasi toidu-, veini- ja reisirubriigi toimetaja. Loe artikleid (108)