Maria Helen Känd: vanaküps Terje Ojaver lööb trummi. “Süütu pilk”

Terje Ojaveri portree, projekt Insignia (2000). Foto: Jaan Künnap

Kunstikriitik Maria Helen Känd külastas Terje Ojaveri ning avab seekordses loos Eesti ühe tuntuima naisskulptori kunstnikuks saamise lugu ning praegust loomeelu. Ojaver on ammu trummi löönud, aga tundub, et nüüd on tema kuulmiseks publiku kõrvad piisava tundlikkuse saavutanud. Perioodiks 2023-2025 määrati Ojaver kunstnikupalga saajaks ning 2025. aastal on tal Tartu Kunstimuuseumis tulemas mahukas isikunäitus.

Artiklitesari “Süütu pilk” sisaldab persoonilugusid, kus kunstikriitikud Hanno Soans ja Maria Helen Känd tutvustavad Edasi lugejatele kunstiajalooliselt olulisi tegijaid XX ja XXI sajandi kunstielus, keskendudes autoripositsioonidele, milleta tänane päev kunstis oleks tunduvalt vaesem. Autorid kirjutavad põhilugusid kordamööda, kusjuures teine lisab põhiautorile alati kommentaari.

Maria Helen Känd

Maria Helen Känd on kuraator-projektijuht Eesti Kaasaegse Kunsti Muuseumis (EKKM), kes ülejäänud ajal õpetab keskkoolis ja viljeleb kultuurikriitikat. Edasile kirjutab Maria Helen kunstiteemadel. Loe artikleid (19)