Fotolugu: siristaja lehelinnuke

Mets-lehelind. Foto: Arne Kiin

Nii kutsub mets-lehelindu kunstnikust loodusesõber Ants Murakin oma raamatus “Paani riik”. Lisaks kaunilt poeetilisele kõlale on nimi ka tabav, sest inimkeelde ümber panduna kõlab mets-lehelinnu väga iseloomulik laul umbes nagu: sip, sip, sip, sip, sip-sip-sip-sip-sip-sirrrrrrrr.

Minu lähem tutvus siristajatega sai alguse, kui põllu ja raielangi vahele jäetud vana metsa ribast peoleo elukohta otsisin. Olin juba hulga puid läbi uurinud, jalad väsinud ja kael ülespoole  vaatamisest kange, kui istusin mahalangenud tüvele puhkama. Sedamaid hakkasid mu ümber ärevate hüüetega tiiblema kaks rohekaskollast linnukest, ühel pikk röövik noka vahel rippumas. Mets-lehelinnud… olin tahtmata tulnud nende pesaelu segama. Eemaldusin kiiresti. Teleobjektiiviga kaugemalt linde jälgides sai olukord peagi selgeks. Mätta varjus, samblase kännu külje all – seal nende elukorter oligi.

Teisel päeval tõin kohale väikese varjetelgi. Õnneks polnud linde vaja sellega harjutada. Sain end vaevalt telgis sisse seada, kui siristajad juba nokatäitega pesa vahet voorima hakkasid. Järgnevail päevil voorisin minagi, kaamerakoti ja veepudeliga (sest ilm püsis kuum) metsa ning õhtul tühja pudeli ja täis mälukaardiga koju tagasi. Päevad kulusid, kuni ühel hommikul pesale enam toitu ei toodud. Noorte lindude sirtsumine kostus eemalt kuusepuhmikust, kus neile elutarkust õpetati. Nüüd võisin oma uudishimu rahuldada. Ettevaatlikult tõstsin kuivanud raod kõrvale. Seal see oli: kõrtest ja samblast põimitud koopake, pisut karvu vooderduseks. Linnulaste sünnikodu, kuhu enam kunagi tagasi ei tulda.

Tegin mälestuseks paar kaadrit, panin raod tagasi ja telgi kokku.

Kuidas siis peoleoga sai? Telgis istudes võisin tundide kaupa tema võluvat flöödihäält kuulata. Midagi väärt on seegi.

Arne Kiin on tunnustatud Eesti fotograaf ja fotograafia õpetaja, kes 2019. a. pälvis presidendilt ka Valgetähe teenetemärgi. Arne Kiini lindude aastaringi tutvustavas fotoseerias on varem Edasis ilmunud mitmeid pilte, mida näeb siitSuuremat valikut tema linnufotodest näeb siit.

Arne Kiin

Arne Kiin on tunnustatud Eesti fotograaf ja fotograafia õpetaja, kes 2019. a. pälvis presidendilt ka Valgetähe teenetemärgi. Edasi veebiajakirjas ilmub Arne Kiini lindude aastaringi tutvustav fotoseeria. Loe artikleid (27)