Liisa Saaremäel: looming peaks tekkima tugeva isikliku impulsi pealt

Lavastus "Scream Box". Foto: Alana Proosa

Näitleja ja etenduskunstnik Liisa Saaremäel on viimasel ajal jõuliselt esil: üks võtmerolle Juhan Ulfsaki lavastuses “Teoreem” Draamateatris, Kanuti Gildi SAALis autorilavastus “SCREAM BOX” koos Florian Wahliga. Lisaks on ta Veneetsia arhitektuuribiennaalil Eesti paviljoni projekti “Kodupeatus” üks lavastajatest: Eesti käsitleb seal elamispinna kättesaadavust ja kodu tähendust. Kaja Kannu usutlus tegusa loojaga enne tema lendu Veneetsiasse.

Kohtume Liisa Saaremäeliga Kanuti Gildi SAALis, kus äsja esietendus tema lavastus “SCREAM BOX”. Lisaks Liisale on laval muusik Florian Wahl, kes nimetab end postgeograafiliseks triksteriks. Küsin kohe end vaevanud küsimuse, et kas Juhan Ulfsaki lavastuse “Teoreem” lõpukarje, mis jäi laval kõlamata, lihtsalt avati suu ja karjet ei tulnud, on kuidagi seotud Liisa enda lavastuse karjega, mis tuleb ja tuleb ja tuleb. Liisa naerab ja selgitab, et see on kokkusattumus, tema alustas tööd karje motiiviga juba varem, kuid tõdeb, et tõesti huvitav kokkusattumus. Eks elu olegi ju omamoodi teekond.

Valner Valme

Valner Valme on kultuurikriitik. Edasi kultuuritoimetaja, elektroonilise muusika saate "Lift" (IDA Raadio) juht. Loe artikleid (250)