Kristel Randrüüt: spikker algajale mereannisõbrale

Mereannipidu kulinaariapoes Frische Paradies.

Mereandide all mõistame igasugu söödavaid vee-elukaid. Maailma ookeanid ja muud veekogud suisa kubisevad mereanniliikidest. Neid korjatakse, kasvatatakse, töödeldakse ja süüakse, alates krevettidest kuni homaarideni, või lihavatest rannakarpidest tummiste kaheksajalgadeni.

Enamuse toiduainete puhul hindame eelkõige nende tervislikkust, mereande süües tervisekasule esmaselt ei mõelda. Neid armastatakse pigem maitse ja tekstuuri pärast, kuigi nad sisaldavad ka hiigelkasulikke oomega-3-rasvhappeid ja palju mineraale. Inimest, kes mereande ei söö, pole võimalik keelitada mõnd molluskit proovima, rõhudes selle tervislikkusele. Mereandide maitsel on kordumatu peen magusus, mis tuleneb kõrgest looduslike suhkrute ja aminohapete sisaldusest. Nende ühendite kombinatsioon annab mereandidele erilise maitse, täpiks i-le on magususe kõrval soolane ja täidlane umamine maitse, mis köidab nii, et on oht muutuda hoobilt mereannisõltlaseks. Mereandide tekstuur lisab maitseelamusele veel ühe mõõtme. Paljusid isendeid tohib süüa toorelt, erinevate tekstuuride saavutamiseks võib mereande mitmel viisil küpsetada.

Kristel Randrüüt

Kristel Randrüüt on paljudele tuttav kui Tigu Kristel, kes pidas Tallinnas 10 aastat legendaarset mereandide ja pärimuskulinaaria poolest tuntud vinoteek-restorani. Juba mitmeid aastaid tagasi soetas ta vana maja koos lopsaka aiaga Portugali ja võõrustab seal Tigu kombel külalisi. Aeg-ajalt satub ka Eestisse, kus iga kord püüab ette võtta mõne pop-up-ürituse. Toidu-, veini ja reisimõtteid jagab ta oma blogis tiguteek.com. Loe artikleid (14)