Adam Grant: edu saavutamisest. Viis peatükki, mida lisaksin oma “Anna ja võta” raamatusse

Adam Grant. Foto: Wikipedia

Edu ei seisne võistluse võitmises, vaid oma panuse andmises. Kõige mõttekam isikliku edu saavutamise viis on aidata teistel edu saavutada.

See oli minu esimese, täpselt kümme aastat tagasi ilmunud raamatu “Give and Take” (eesti keeles “Anna ja võta” – toim) põhiidee. Raamat rääkis andjaks – mitte võtjaks või sobitajaks – olemise üllatavatest kaasnähtudest. Võtjad on isekad: nende eesmärk on olla teistest parem. Andjad on suuremeelsed: nad soovivad teistes parima välja tuua. Sobitajad püüavad olla õiglased: nad teevad ühe teene teise vastu. Kuid jätavad sellega tihti endast kaupleja mulje. Sa ei hoolinud tegelikult minust – sa lihtsalt tasusid oma võla või kogusid punkte edaspidiseks.

Adam Grant

Adam Grant on Whartoni ärikooli professor ja mitme New York Times' i bestselleri autor. Tema raamatuid on tõlgitud 35 keelde ja ta on valitud maailma 25 mõjukama juhtimismõtleja hulka. Tal on doktorikraad organisatsioonipsühholoogias. Edasi avaldab autori loal tema juhtimismõtteid ja artikleid. Loe artikleid (42)