Ajakirja #16 tutvustus: pulbitsevat kevadet!

Kevad on käes ja sellega seoses ka meel rõõmsam. Päevad on pikemad ja valgemad, õhus on värskust ja kätesse voogab rammu, kõik näib jälle võimalik. Kui tunned kevadväsimust, siis tea, see möödub! Valgus ravib.

Kevadnumbri mõtteliseks teljeks oleme seekord valinud sõnapaari “pulbitsev energia”, laiemalt nooruslikkuse ja uudishimu. Sest see on kevade loomuses. Soovime selle numbriga kutsuda kaasa mõtlema, kuidas saab, ja mitte otsima takistusi. Püüame olla osa lahendusest, mitte probleemist. Ja see on mõtteviisi küsimus sõltumata vanusest.

Numbri pealugu on vestlusring majanduse ja ökoloogia teemal. Ettevõtja ja kirjanik Armin Kõomägi eestvedamisel arutlevad Tartu Ülikooli biosemiootika professor Kalevi Kull ja majandusanalüütik Peeter Koppel meid ees ootava üle. Hoiatavad ju ökoloogid, et kui inimkond samal viisil jätkab, ootab meid ees kumuleeruv hulk mastaapseid probleeme nii kliimas kui biosfääris. Selle tõttu alaneb inimkonna elustandard tulevikus drastiliselt. Turumajanduse eestkõnelejad hoiatavad omakorda, et kui viia ellu ökoloogide väljapakutud muudatused, alaneb inimkonna elustandard samuti drastiliselt. Kas meil on valida kahe musta stsenaariumi vahel või on võimalik mingi kuldne kesktee? Aga artikleid on loomulikult kõikidel tavapärastel teemadel: poliitikast, majandusest, kultuurist, elust ja heaolust.

Numbri partner on energiakontsern Utilitas. Esikaane autor on illustraator Eiko Ojala, kes on teinud kaastööd paljudele maailma kvaliteetväljaannetele, sh ajakirja Time esikaane. Nüüd siis ka Edasi!

Mul on Sulle ka kaks üleskutset.

Esiteks, kirjuta meile, kuidas sulle kevadnumber meeldis, mis lugu ja miks. Avaldame valiku tagasisidet järgmises numbris. Ootame kommentaare aadressil hello@edasi.org.

Teiseks, kui loed Edasi paberajakirja, aga pole veel meie veebiajakirja tellija, siis palun kaalu võimalusel ka seda. Selleks, et saaksime teha järjepidevalt kvaliteetset ajakirja, on lugejate tugi määrava tähtsusega. Püsitellijana aitad muuta ajakirja tugevamaks ja teed palju head isegi siis, kui Sa ise iga päev ei jõua lugeda. Rahulik ja inspireeriv keskkond ei teki iseenesest ning see vajab püsivat hoolt. Võid mõelda ka nii, et Edasi on osa Sinu heategevuskäitumisest parema keskkonna ja ajakirjanduse nimel.

Meile läks väga südamesse ühe lugeja põhjendus, miks ta otsustas tellijaks hakata. Õigusteadlane Helen Eenmaa, kes astub käesolevas numbris üles ka ühe kaasautorina, kirjutas: “Mulle meeldib Edasi lugude juures see, et mõtted ei ole ainult provokatsioonina õhku visatud, vaid teatud piirini lõpuni mõeldud. Ma armastan minna teksti sisse: kaasa mõelda, vaadata, kas autori mõtteruum võiks olla ka minu oma, ning selle toel arendada enda maailmapilti. Mulle meeldis see Edasi loomise hetkest peale, kuid veel enam alates sellest, kui mu sõber Kristiina teatas Edasi püsitellimuse tegemisest sõnadega: “Ma ei jõua küll kõike läbi lugeda, aga ma tahan, et nad olemas oleksid. Ma tahan, et nad oleksid olemas siis, kui ma jõuan lugeda.””

Hoiame kokku, ja ilusat kevadet!

Janeck Uibo
vastutav väljaandja

Edasi hakkas huvitama? Tore! 

  • Kutsume Sind lugejaks – hakka tellijaks.
  • Varasemaid Edasi paberajakirja numbreid saad osta e-poest.
  • Telli Edasi endale või tee sõbrale kingitus: lugemisõigusega kinkekaardid.