Tiina Kiho: Edasit lugedes võib end lugema unustadagi. “Edasi on ka minu mõte”

Tiina Kiho. Foto: erakogu

Lühiintervjuude sarjas “Edasi on ka minu mõte” uurime, mida Edasi lugejad meie väljaande juures väärtustavad. Tiina Kiho töötab Tallinkis ja võitis veebruaris toimunud Edasi paberajakirja tellimiskampaanias osalenud lugejate vahel peaauhinna: Kaido Ole graafilise lehe “Woody”.

Palju õnne peaauhinna võitmise puhul! Milline kunst teid isiklikult enim kõnetab ja mis mõtteid käesolev võidetud teos teis tekitab?

Huvitaval kombel kõnetab mind graafika. Mäletan, lapsepõlves oli vanatädi juures seinal Eduard Wiiralti graafiline leht “Berberi tüdruk kaameliga”. Iga kord, kui ema mind tema juurde külla viis, oli kui pidupäev, imetlesin kaameliga naist ja üritasin midagi sarnast paberile sirgeldada. Külastades Rootsi kuningriigi aastasadu püsinud losse, mille seintel ripuvad seal elanud suguvõsade portreed, tunnen suurt aukartust maalikunsti vastu. Ka “lilled ja liblikaid” on armsad.

Võidetud teos “Woody” on kui minu autoportree: käed puusas, silmad välkumas, valmis lahendama järgmist väljakutset, korraldama maailma asju!

Milline on teie esimene mälestus Edasiga seoses ja kuidas vaatate meie toimetamiste peale täna? Mis on muutunud?

Esimest korda jäi Edasi silma sotsiaalmeedias, ilmselt reklaam Facebookis. Loo sissejuhatus oli põnev, kuid edasi lugemiseks pidin artikli ostma, mis mind nörritas, artiklit ma tookord ei soetanudki. Teisel korral ootasin oma puhkuselennu väljumist Küprosele, kolasin R-kioskis leidmaks kena lugemist. Silma jäi Edasi, seekord ostsin. Basseini ääres, teisel puhkuse päeval unustasin ennast lugema, nii põnev ja hariv oli, et kärssasin päikse käes ära!

Tänaseks ootan innuga uue paberajakirja ilmumist, hea unustada end lugema väärt lugusid.

Kantar Emori uuringust “Meediabrändid 2020–2022” selgub, et lugejate meelest on Edasi tugevuseks eristumine peavoolust ja teistest väljaannetest. Kas olete selle järeldusega päri ja kui, siis kuidas teie seda tõlgendate, milles see eristumine seisneb/väljendub ja mis rolli te Edasil Eesti ajakirjandusmaastikul näete?

Tõepoolest, Edasi eristub peavoolust, artiklid on põnevad ja kasulikud, käsitletavad teemad aktuaalsed.

Edasi üks lubadusi lugejatele on teha ajakirja, mille artikleid on ka hiljem kasulik ja põnev lugeda. Soovitage palun 3 lugu, mida võiks uuesti üle lugeda ja miks.

Valdav enamus artiklitest kõnetavad; huviga loen Kristjan Järvi väljaütlemisi, need inspireerivad mind alati ja panevad mõtlema, kui hea on Eestimaal elada. Olen ka suur Rain Lõhmuse fänn, tema mõtteavaldused lähevad suht tihti täppi. Ilmar Raagi arutlusi loen samuti elava huviga.

Pea kõik vestlused ja usutlused loen samuti läbi. Ühesõnaga, head ja väga head on rohkem kui siin jõuaks ammendavalt ja õiglases järjekorras ära mainida, jätkake samas vaimus!

Rääkige palun mõne sõnaga ka oma tööst ja mida teile meeldib teha vabal ajal.

Viimased 29 aastat olen aidanud nõu ja jõuga üles ehitada Läänemere suurimat laevandusettevõtet Tallink, millest kolm viimast aastat olen juhtinud kliendiprotsesside disainitiimi.

Vabal ajal käin metsas jooksmas. Olen ka tohutu mäesuusafänn, korra aastas püüan käia Aplides ja nautida kauneid lumiseid vaateid. Ei väsi kunagi kruiisitamast meie laevadega. Raamatud on sõbrad, lisaks kokkan suurima heameelega.

***

3 võimalust luua uut väärtust ja aidata saada Edasil tugevamaks

Hea lugeja! Kutsume Sind hakkama tellijaks. Püsitellijana aitad luua ajakirja, mis on Eestis puudu, ning teed palju head isegi siis, kui Sa ise ei jõua iga päev lugeda. Rahulik ja inspireeriv keskkond ei teki iseenesest ning see vajab püsivat hoolt. Võid mõelda ka nii, et Edasi on osa Sinu heategevuskäitumisest parema keskkonna ja ajakirjanduse nimel. Siit leiab põhjusi, mida teised lugejaid Edasi juures väärtustavad.

Hea asutaja, ettevõtte juht, turundusjuht! Turunduskoostöö suurtest meediamajadest sõltumatu, väikese, aga visa kirjastusega võib olla osa Sinu ettevõtte, tööandja brändi arendamisest ning tugev sõnum ka tarbijatele, mille eest Sinu ettevõte seisab ja millele kaasa soovib aidata. Edasi hoiak on ettevõtlik ja eluterve, meie lugejatele läheb korda hooliv ja jätkusuutlik Eesti. Võta ühendust ning leiame sobiva koostöövormi. Siit leiab põhjusi, miks reklaamida Edasis.

Hea filantroop! Edasi eesmärk on teha Eesti parimat kvaliteetajakirja. Pühendume ise 100%, aga vajame ajakirja elujõuliseks muutmisel veel natuke abi. Kui Sulle on oluline valikukriteerium see, et toetatav algatus looks uut väärtust kogu ühiskonnale ja oleks tore, kui saaksid selle mõju ka ise igapäevaselt hinnata, siis ajakiri Edasi on suurepärane võimalus. Anna meile hoogu ja aita saada tugevamaks (rekvisiidid leiab siit). Iga toetaja panus läheb sisuloome kvaliteedi parandamiseks. Kui vajad otsustamiseks lisainfot, siis võta palun ühendust: janeck.uibo@edasi.org. Siit leiab toetajate arvamusi, miks nad meile toeks on otsustanud olla.

Janeck Uibo

Janeck Uibo on Edasi.org asutaja ja peatoimetaja. Loe artikleid (264)