Kadri Liik. Venemaa tumedus

Illustratsioon: Toon Vugts.

Sõja esimestel nädalatel küsis keegi minu käest, mida peaks lugema, et aru saada, kuidas selline asi võimalikuks on saanud. Mõtlesin hetke, aga endalegi üllatuslikult tuli vastus ruttu: vaata Andrei Zvjagintsevi filmi “Leviathan”.

“Leviathan”, mis esilinastus 2014. aasta mais, ei ole rangelt võttes välispoliitiline film. See on inspiratsiooni saanud Piiblist, samuti 2004. aasta reaalelulisest juhtumist Ameerikas, kus vaidlus linnavalitsusega kodaniku nõnda endast välja viis, et ta ise modifitseeritud buldooseriga nii linnavalitsuse, linnapea maja kui hulga muid ehitisi maatasa tegi. Zvjagintsevi “Leviathani” tegevus toimub Põhja-Venemaal, aga keskendub samuti maa ja omandi küsimustele: korrumpeerunud linnapea võõrandab tavakodanikule kuuluva maja, mis paikneb heas asukohas; hiljem saab selle maatüki endale Vene Õigeusu Kirik ja ehitab sinna kiriku.

Kadri Liik

Kadri Liik on lõpetanud Tartu Ülikooli ajakirjandusteaduskonna ning tal on magistrikraad diplomaatias Lancasteri ülikoolist. Alates 2012. aastast töötab ta mõttekojas Euroopa Välissuhete Nõukogu ning kommenteerib Venemaa ja Euroopa poliitikat maailma mõjukamatele meediaväljaannetele. Loe artikleid (10)