Raimo Ülavere: toksiline positiivsus töökohal

Foto: Shutterstock

“Lõpeta norutamine, sa kisud nii kõigil tuju nulli.” Oled kuulnud? On sullegi öeldud? Või oled ka ise ütlejate seas olnud? Tegemist võib olla töökohal nähtusega, mille peenem nimetus on toksiline positiivsus.

Toksiline positiivsus töökohal on uskumus, et inimesed peavad hoidma positiivset hoiakut igas olukorras, olenemata sellest kui raske või keeruline see inimese jaoks sel hetkel on. See on omamoodi nähtamatu surve välja näidata vaid positiivseid emotsioone, hoiakuid, käitumist. Ehkki positiivsed emotsioonid ja hoiakud käivad ja peavadki käima igapäeva tööelu juurde, siis toksilise positiivsuse korral on see ju vaid n-ö pool elutervest võrrandist. Kui sedagi. Inimeseks olemise juurde käivad ju ka neutraalsed hoiakud ja emotsioonid ning, ma usun, et see ei tule kellelegi üllatusena, elu juurde käivad ka negatiivsed emotsioonid. Ning kui nende väljendamine, näitamine on tabu või vähemasti rangelt mitte soovitav, siis võivad tagajärjed olla kehvad – seda nii inimese enda kui tegelikult ka organisatsiooni jaoks.

Raimo Ülavere

Raimo Ülavere on koolitaja ja coach, kes aitab edukatel inimestel teha oma käitumises positiivseid ja püsivaid muutusi. Loe artikleid (80)