Mart Kase: hommikud

Iga päev ärkan oma puumajas ca kell 5.30. Äratuskell peaks küll helisama 5.55, aga pea mitte kunagi pole ma ärganud helinaga. Teen kohvi, panen tule pliidi alla ning siis ca 6.00 lähen kitsi lüpsma.

Praegu septembri lõpus on kuuest pime ning kui olen laudas ca 30-40 mintsa tohkeldanud ja ka kanadele söögi pannud, siis tulen tagasi tuppa ja panen piima jahutusse ja selge ilmaga lähen siis praegu uuesti välja. Kui pole pilvi, siis päike tõuseb taamal asetseva puuallee tagant ja kui öösel on tekkinud udu, siis päike ja udu on väga kaunid mu heinamaal. Loodus süstib hommikul keha jõudu ja värskust täis.

Hommik I Foto: Mart Kase
Hommik I Foto: Mart Kase

Kui me tütar kord suurem on, siis tahakasin perega paariks päevaks reisida mõnda suurlinna. Näiteks New Yorki, Londonisse või mõnda suurde Aasia linna. Perereisi eesmärk ei oleks vaadata kultuuri ja nautida toite, vaid lihtsalt saada osa hommikutest. Olla osa hommikusest tipptunnist. Tunnetada võnkeid ja vaadata karaktereid.

Ärkaksime hotellis väga vara ning läheksime varakult linna peale elu uudistama. Tuhanded inimesed ruttavad metroosse. Pea kõigil on kiire. Kui palju kohvitopse ning kui palju värskete saiakeste ja parfüümide aroome.

Väga kirev, see on totaalne sipelgapesa. Inimestel on vaja jõuda tööle ja kooli. Mõned metroorongid on täiesti pungil ning paljud õhtused rütmiga inimesed on tuimalt enesesse tõmbunud. Tänaval on kõndivate inimeste vahel tervisejooksjad ja jalgratturid, kostub prügiautode tagurdamise signaale.

See on väga teistmoodi hommik kui udu ja päike mu heinamaal.

Kirjeldatud üks hommik ei ole teisest parem ja vastupidi. Elu on väga vaheldusrikas liikuv sündmus. Inimese päevad algavad hommikutega. Maailmas on iga päev miljoneid kui mitte miljardeid erinevaid hommikuid. Enamus nende iseärasused tulenevalt isiklikust elust, et milline on sinu kodu ja sinu perekond ning kui kiire on sul hommikul.

Maailma suured linnad on meeletu energiaga ning nende hommikutes on samapalju energiat kui looduse tärkamises Lõuna-Eestis.

Lihtsalt neid mõlemaid tuleb mõista ja osata nautida.

Ärka, söö hommikuks putru või muna ja hakka tegusaks, siis läheb päev korda. Olenemata, mis keskkonnas sa ärkad. Olenemata, kus sa ärkad. Ergutav on, kui hommikus on ka sotsiaalsust ja karaktereid, ükskõik kas inimesi või loomi.

 

Mart Kase

Mart Kase elab Valgamaal Karula vallas Kaagjärve külas ning kasvatab oma talus kitsi. Mart on eelnevalt pealinnas töötanud nii teatris kui reklaamiagentuuris, nüüd lihtsalt vajas elu uut väljakutset. Mart kirjutab Edasile, kuidas paistab Eesti elu väljaspool Tallinnat. Mardi taluelust räägib blogi www.metsikelu.ee/blogi. Loe artikleid (150)