Esna Galerii vestlus. Jaak Jõerüüt: mõte ei liigu kunagi ajas lineaarselt

Esna Galerii vestlustesarja saabusid külla Jaak Jõerüüt ja Aare Pilv. Aija Sakova vestles kirjanikega rännakutest iseendas, aga ka mälust ja unustamisest ning kirjutamise olemustest.

Mõtteid vestlusest:

  • Jaak Jõerüüt: “See on täielik jama, et aeg liigub kogu aeg tagantpoolt ettepoole. See on mingis mõttes täiesti vale. Ja siis ma hakkasin seda pea peale pöörama, nii nagu ta raamatus (“Muutlik”) on: kohati ta liigub otse, tagant ette, kohati ta liigub eest tahapoole, kohati ta hüppab edasi ja tagasi. Ja kui ma sellega tegelesin, siis läks tekst tunduvalt huvitavamaks mu enda jaoks ja ma sain aru lihtsast argumendist: inimese mõte ei liigu kunagi lineaarselt tagant ettepoole.”
  • Aare Pilv: “Ma võin saada suure kunstielamuse sümfooniast, aga seal on midagi välist, seal on mingi pidulikkus sees. Kõige enam määratlevad mind pisikesed tajud: kui sa mäletad oma väikseid tajusid, siis on sul tunne, et sa oled midagi kätte saanud.”
  • Jaak Jõerüüt: “Kui teil elus on vähegi võimalik, ärge istuge kunagi kahe tooli peale korraga. Minul juhtus nii saatuse tahtel. Kaheksakümnendate lõpus olin juba üksjagu raamatuid avaldanud ja preemiaid saanud, siis tuli see suur riigipööramine. Ja siis algas teine elu, poliitika ja diplomaatia. Ma olin selleks ajaks kätte saanud oma keele, mõni ütleb ka lüürilisemalt, oma hääle. Ja siis ma kaotasin selle ära.”

Esna Galerii on 2019. aasta kevadel avatud kaasaegne näituste ja kultuurisündmuste toimumispaik, mis asub ajaloolise Esna raudteeasula endises peakaupluse hoones. Galerii missiooniks on oma tegevuse kaudu eri valdkondade pühendunud meistrite ning süvatundjate esiletõstmine ning nendevahelise dialoogi loomine. Esna Galerii ettevõtmised on pühendatud aeglustumisele ja süvenemisele, mis on meistriks kujunemisel materjalide ja tehnoloogiate tundmise ning ande kõrval möödapääsmatud.