Kuhu minna, mida teha? Edasi kultuurisoovitusi – detsember #1

Endel Kõks "Kohvikus" I Allikas: Vilde majamuuseumi koduleht

Kultuurisoovitused on rubriik, kus Edasi pakub “vähem on rohkem” põhimõttel ideid vaba aja veetmiseks. Püüame infotulvast välja noppida mõned omanäolised ja põnevad sündmused, mis võiksid uudishimulikule ja peavoolust ka kõrvale kiikavale lugejale huvi pakkuda.

Uus eesti mängufilm, uue põlvkonna näitlejatega

Uus eesti mängufilm, Sulev Keeduse “Mehetapja/Süütu/Vari”, on kolmest novellist koosnev mängufilm, mis toob toob kinolinale uue põlvkonna tuntud ja silmapistvad näitlejad Rea Lest ja Jörgen Liik. Eri ajastutel toimuvates lugudes kehastab noor näitleja Rea Lest kolme peaosalist, kelle elu erinevatel ajastutel panevad paika vastavalt iidsed traditsioonid ning kombestik, karm riigikord ja võimude valvas pilk ning liigne vabadus ja sellest tulenev tühjusetunne.

Filmi tegijatega on võimalik kohtuda 8. detsembri linastusel Sõpruses. Film levib kinodes üle Eesti.

Naudi kohvi teistmoodi

Kohvi nautimine Eesti maalikunstike teoste ja kirjanike seltsis on midagi enamat kui kiire kohvi joomine enne tööle kiirustamist. Soovitame külastada näitust kohvist ja kohvikukultuurist eesti kirjanduselus Tallinnas Vilde muuseumis, mis elustab 20. sajandi alguse atmosfääri ja kombestiku ja mis aitas kaasa nii mõnegi teose sünnile. 

„Kohvist viidud. Kohvi(ku) jälg eesti kunstis ja kirjanduses”  uurib märgiliste kohvik-Treffpunkt’ide fenomeni (Werner, Pegasus jt) ning kohvikute sotsiaalse ja vaimse ruumi loomingulist mõju siinsetele loojatele.  Boonusena saab näitusel juua maitsvat kohvi ning erimeenena kaasa osta kohvipakke tsitaatidega, mille on näituse jaoks sõnastanud Viivi Luik, Jaak Jõerüüt, Doris Kareva ja Jan Kaus.

Erineva muusika soovitused

11. detsembrini toimub veel Jõulujazz  – kontserdid nii muu maailma tuntud jazzmuusikutelt kui ka kodumaistelt artistidelt. Artist, kes annab kontserte nii Tartus kui Tallinnas on Jochen Rueckert Quartet feat. Mark Turner (Saksamaa-USA).

Lexsoul Dance Machine on üks uue põlvkonna ägedamaid koosseise ja live bände. Nende uus album “Sunny holiday in Lexico” saab kuulata 1. detsembril esitluskontserdi Tartus, Erinevate Tubade Klubis Aparaaditehases. Loe ka värsket Edasi intervjuud bändi liikmete Robert Linna ja Martin Laksbergiga.

Ameerika laulja, modell ja näitleja Chrysta Bell, kes astub muuhulgas üles ka kultusseriaali Twin Peaksi uusversioonis, esines hiljuti lummavalt unistusliku kontsertkavaga Tallinnas.