Raivo Vare: sõjast ja sanktsioonidest laiemalt

Raivo Vare. Illustratsioon: Toon Vugts

Veebruari lõpus, meie vaba riigi 105. aastapäeval, täitub aasta Venemaa agressioonisõja algusest Ukrainas. Mis seisus me oleme?

Esimene nii mastaapne sõda Euroopas pärast Teise ilmasõja lõppu on toonud kaasa kirjeldamatuid kannatusi ohvritele, korvamatut kahju nii Ukraina kui ka agressorriigi Venemaa inimestele, majandusele ja kogu elukorraldusele. Rinnetel valitseb hetkel teatud tasakaal ning mõlemad valmistuvad suuremaks pealetungiks kevadepoole. Vahepeal ukrainlaste kätte läinud strateegilise initsiatiivi tagasisaamiseks on Moskva tasapisi suurendanud survet sõjatandril ja saatnud seda massiivse strateegilise kommunikatsiooni kampaaniaga. Selle tulemusena on mõnes mõttes initsiatiiv või vähemalt kuvand sellest nihkunud Venemaale. Aga Venemaal on selleks ja ka lahingutandril kiirustamiseks oma põhjused.

Raivo Vare

Raivo Vare on hariduselt jurist, lõpetanud Tartu ülikooli õigusteaduskonna ja EBSi magistriprogrammi cum laude. Olnud riigiminister ning teede- ja sideminister, tippjuht pangandus- ning transpordi- ja logistikasektori firmades. Tegev paljude avaliku sektori ja erialaorganisatsioonide, samuti eraettevõtete juhtorganites. Kord kuus vahendab Raivo Vare Edasi lugejatele oma mõtteid tähenduslikest rahvusvahelise elu sündmustest. Loe artikleid (100)