Hille Hanso: Iraani režiimi püüdlused – kasvav peavalu vabale maailmale?

Illustratsioon: Toon Vugts

Iraani ladvik teab, et drooni- ja raketitehingud Venemaaga rikuvad ühemõtteliselt ÜRO Julgeolekunõukogu resolutsiooni, millega tuumaleping heaks kiideti. Miks Iraan on säärase kursi valinud?

Iraani režiim on saanud tähtsaimaks droonisüsteemide ja lahingumoona tarnijaks Venemaale – murettekitav areng NATO idatiiva riikidele, sh Eestile, kellele Iraanis toimuv muidu kaugevõitu probleemina tunduda võib. Venemaa ja Iraan tahavad rahvusvahelisel areenil esineda USA ning teiste lääneriikide põhirivaalidena. Kuna kummaski riigis pole poliitikakujundamine demokraatlik, vaid hierarhiline ja täiesti läbipaistmatu, siis väljastpoolt näib nende geopoliitiline tegevus ettearvamatuna. Ehkki Iraan ise eitab seda järjepidevalt, on USA ja Iisrael veendunud, et Iraani režiim nihkub tuumarelvavõimekusele üha lähemale. Vene-Iraani sõjaline telg lisab Iraani režiimile oma regioonis kardetavust.

Hille Hanso

Hille Hanso on Türgi ja Lähis-Ida välis- ja kaitsepoliitika kommentaator ja analüütik, vabakutseline teleprodutsent, ajakirjanik ja inimõiguslane. Muuhulgas uurib ja kajastab ta aktivismi ja inimõiguste olukorda üle ilma. Hansol on magistrikraad Lähis-Ida uuringutest Istanbulis, kus ta ka suurema osa ajast elab. Loe artikleid (15)