Kaido Ole: Edasis ei ole lugejaga odavat trikitamist ja see on põhiline. “Edasi on ka minu mõte”

Kaido Ole. Foto: Tõnu Tunnel

Lühiintervjuude sarjas “Edasi on ka minu mõte” uurime, mida Edasi lugejad meie väljaande juures väärtustavad. Kaido Ole on kunstnik.

Milline on sinu esimene mälestus Edasiga seoses ja kuidas vaatad meie toimetamiste peale täna? Mis on muutunud?

Aus vastus on, et seda päris esimest kohtumist ma ei mäleta. Küllap keegi soovitas ja siis ma tippisingi arvutisse edasi.org, ning sealt edasi on juba ajalugu. Vaatasin, lugesin ja hakkas väga meeldima. Sobis mulle. Aga see algus oli juba mitu-setu aastat tagasi. Siis sai kõike veel ka tasuta lugeda ning nii ma muudkui käisin pea iga päev sel aadressil nautimas. Mõjus värskelt ja kuidagi loomulikult.

Kvaliteet on Edasil jäänud aastatega samaks, pigem tõusnud, ja sobivus minu natuuriga samuti. Ühel hetkel läks lugemine tasuliseks ja siis ma tükk aega piirdusingi vaid nende alguste-isutekitajatega, enne kui viimaks ennast püsilugejaks registreerisin. Mõtlesin, et äkki saan ka ilma ja ehk pole vaja, aga ei olnud ikkagi võimalik elada ilma Edasita. Ei kahetse.

Kantar Emori uuringust “Meediabrändid 2020–2022” selgub, et lugejate meelest on Edasi tugevuseks eristumine peavoolust ja teistest väljaannetest. Kas oled selle järeldusega päri ja kui, siis kuidas sina seda tõlgendad, milles see eristumine seisneb/väljendub ja mis rolli sa Edasil Eesti ajakirjandusmaastikul näed?

Olen nõus. Edasis ei ole ma näiteks märganud neid läbinähtavaid nippe ja nõkse, mida mujal tähelepanu võitmiseks rohkem või vähem kasutatakse ning misläbi tunned end sageli altveetuna ja lisaks mõistad, et ega sind pole ka eriti arukaks peetud. Edasis sellist trikitamist ei ole ja see on põhiline. Aus värk.

Edasi üks lubadusi lugejatele on teha ajakirja, mille artikleid on ka hiljem kasulik ja põnev lugeda. Soovita palun 3 lugu, mida võiks uuesti üle lugeda ja miks.

Kindlasti leiaksin ka konkreetseid artikleid, kui arhiivi uuesti läbi kammiksin, aga kindel valik minu jaoks on mitmed autorid, kes õnneks ka kirjutavad tihti. Näiteks Peeter Koppel, Ilmar Raag, Raul Rebane, Raivo Vare, kui tulistada pikemalt mõtlemata puusalt (vabandust, et puusalt tulid kõik mehed). Alati lugesin mõnuga ka hea sõbra Marko Mäetamme pajatusi, nende puudumisel vaatan nüüd samasuguse mõnuga tema tabavaid illustratsioone.

Pea kõik vestlused ja usutlused loen samuti läbi. Ühesõnaga, head ja väga head on rohkem, kui siin jõuaks ammendavalt ja õiglases järjekorras ära mainida, jätkake samas vaimus!

Räägi palun mõne sõnaga ka oma tööst ja mida sulle meeldib teha vabal ajal.

Olen see õnnelik, kelle töö ja vaba aeg ongi praktiliselt üks. Kui mõni üksik TÖÖ, nagu puudetoomine välja arvata, siis pea kõike oma elus teen ma vabatahtlikult ja üsna heal meelel. Kuna olen kunstnik, siis seda ei saagi teha ainult ateljees ja kellast kellani. Üks levinumaid küsimusi meiesugustele on, et kust tuleb inspiratsioon. Vastan, et igalt poolt ja pidevalt, sestap ongi terve elu laetud ning väärtuslik.

Kui oleks sinu otsustada, siis mida ja miks võiks teha Eestis teistmoodi, et muuta meie elu paremaks?

Alustama (ja lõpetama) peaks igaüks endaga, et teha ise võimalikult palju õiget ja võimalikult vähe valet. Milleks viidata teistele, et mida see või too, inimene või institutsioon, peaks tegema, enne kui mina saan õigesti käituda. Jah, kahjuks ma ise ka häirivalt tihti ei toimeta nii nagu peaks, aga see ei sõltu kellestki teisest. Püüan saada paremaks ja siis on teistelgi mu ümber parem.

***

3 võimalust luua uut väärtust ja aidata saada Edasil tugevamaks

Hea lugeja! Kutsume Sind hakkama tellijaks. Püsitellijana aitad luua ajakirja, mis on Eestis puudu, ning teed palju head isegi siis, kui Sa ise ei jõua iga päev lugeda. Rahulik ja inspireeriv keskkond ei teki iseenesest ning see vajab püsivat hoolt. Võid mõelda ka nii, et Edasi on osa Sinu heategevuskäitumisest parema keskkonna ja ajakirjanduse nimel. Siit leiab põhjusi, mida teised lugejaid Edasi juures väärtustavad.

Hea asutaja, ettevõtte juht, turundusjuht! Turunduskoostöö suurtest meediamajadest sõltumatu, väikese, aga visa kirjastusega võib olla osa Sinu ettevõtte, tööandja brändi arendamisest ning tugev sõnum ka tarbijatele, mille eest Sinu ettevõte seisab ja millele kaasa soovib aidata. Edasi hoiak on ettevõtlik ja eluterve, meie lugejatele läheb korda hooliv ja jätkusuutlik Eesti. Võta ühendust ning leiame sobiva koostöövormi. Siit leiab põhjusi, miks reklaamida Edasis.

Hea filantroop! Edasi eesmärk on teha Eesti parimat kvaliteetajakirja. Pühendume ise 100%, aga vajame ajakirja elujõuliseks muutmisel veel natuke abi. Kui Sulle on oluline valikukriteerium see, et toetatav algatus looks uut väärtust kogu ühiskonnale ja oleks tore, kui saaksid selle mõju ka ise igapäevaselt hinnata, siis ajakiri Edasi on suurepärane võimalus. Anna meile hoogu ja aita saada tugevamaks (rekvisiidid leiab siit). Iga toetaja panus läheb sisuloome kvaliteedi parandamiseks. Kui vajad otsustamiseks lisainfot, siis võta palun ühendust: janeck.uibo@edasi.org. Siit leiab toetajate arvamusi, miks nad meile toeks on otsustanud olla.

Janeck Uibo

Janeck Uibo on Edasi.org asutaja ja peatoimetaja. Loe artikleid (264)