Marko Mihkelson: miks venitab Saksamaa tankide lubamisega Ukrainale?

Olaf Scholz.

Saksamaa tankikartuse üks olulisi juurpõhjuseid on see, et puudu on Ameerika Ühendriikide palju jõulisemast ja vedavamast liidripositsioonist, mis tekitabki selliseid vaakumeid ja venitamist, nagu on juhtunud praegu Leoparditega.

Eelmisel nädalal olid paljud veendunud, et Ukraina saab Saksamaal Ukraina toetamise kontaktrühma kohtumise tulemusena oma relvastusse moodsad lääne tankid Leopard 2, mille abil vabadussõda võita. Leopardi-koalitsioonist oli puudu vaid üks lüli: oma jah-sõna polnud andnud vaid tankide tootjariik Saksamaa. Leedu kaitseminister jõudis juba ajakirjanikele öelda, et Ukraina saab tankid. Poola peaminister survestas aga sakslasi sõnumiga, et kui Berliin tankide andmise otsust blokeerib, saadab Poola Leopardid Ukraina poole ikkagi teele. Kõigele vaatamata ütles Saksamaa ei, lükates tankide jõudmise Ukrainasse edasi ning tekitades sellega liitlaste seas kõvasti pahameelt.

Marko Mihkelson

Marko Mihkelson on ajaloolase haridusega ajakirjanik ja poliitik. Ta on töötanud Postimehe Moskva korrespondendi ja peatoimetajana ning juhtinud Riigikogus väliskomisjoni, Euroopa Liidu asjade komisjoni ja riigikaitsekomisjoni. Ta on raamatute "Venemaa: valguses ja varjus" ja "Murdeajastu" autor, kirjutanud õpikutekste ning analüüsinud rahvusvahelisi sündmusi nii Eesti kui välisajakirjanduses. Edasis kirjutab Marko Mihkelson kord kuus Eestile olulistel välispoliitilistel teemadel. Loe artikleid (82)