Martin Varrand: miks on SEO veebiturunduse “kuningas”?

Olen eelnevates artiklites lubanud, et võtan veebiliikluse teema lähemalt käsile. SEO (Search Engine Optimisation) on digiturunduses minu lemmikteema, aga mitte see pole oluline. Olen palju proovinud, feilinud, tulemusi mõõtnud, analüüsinud, õppinud ja teinud oma järeldused. Alljärgnevalt mõned põhjused, miks SEO teemat veebiturunduses olulisimaks pean.

  1. Pull vs Push. Kui Sa ei ole nähtav neile, kes Sinu toodet osta tahavad, siis miks kulutada raha, et neid ise leida?

Toetudes Google’i uuringule, kuidas eestlased internetti kasutavad ja oma ostuotsuseid seal kujundavad, selgub üldsegi mitte üllatuslikult, et populaarseim koht info saamiseks on otsingumootorid. Tervelt 42% eestlastest pöördub abi saamiseks Google’i otsingusse, kui ta midagi osta soovib.

Kui inimene tuleb Googlesse ostukavatsusega, siis temale Sa pead nähtav olema. Võiks isegi öelda, et kui Sind otsingutulemuste esimesel lehel ei ole, siis Sind ei ole olemas (näiteks Search Engine Watch andmetel klikib edasi teisele tulemuste lehele kõigest 8,5% kasutajatest).

2. SEO on pikaajaline investeering, mille viljadel on pikk kehtivusaeg

Kui otsustad investeerida oma kodulehe optimeerimisse, siis ära kiireid tulemusi oota. Ükskõik mis paralleeli Sa oma elust võtad, head ja kestvad asjad nõuavad pingutust, kannatust, sihikindlust. Alloleval ekraanitõmmisel on ühe veebilehe liikluse statistika alates tema loomisest.

* Antud lehe iseloomu tõttu ei ole siin lehel seadistatud eesmärke, millest tulenevalt võib näha tühjust Goal‘de real.

Terve see pikk sirge joon alguses on ajalises mõõtmes üks aasta. See tähendab, tegin veebilehega terve aasta tööd, investeerisin, optimeerisin ja ei mingit tulemust. Hoolimata sellest, et veebileht on üsna konkurentsitihedas nišis ja USA turul, oli mul usk, et asi hakkab tööle. Paremate tulemuste saavutamine eeldab pidevalt katsetamist.

Ühel hetkel hakkas veebileht ülemaailmselt Google’s rankingus tõusma ning täna on lehest saanud passiivne sissetulekuallikas, mis saab ilma suurema panustamiseta järjest rohkem ja rohkem Google’i tasuta veebiliiklust.

3. Sa võid sellele alati loota

Kui Sa lõpetad Google AdWordsis tasulise reklaami tegemise, siis Sinu veebileht enam liiklust ei saa. Kui Sa lõpetad Facebookis reklaamimise, siis veebileht enam liiklust ei saa. Kui mõne infokataloogi leping lõppeb, siis veebileht enam liiklust ei saa.

Kui Sinu veebileht on optimeeritud häid tavasid silmas pidades, ei pea Sa järgmise Google algoritmimuudatuse pärast suurt muret tundma ning Sinu veebileht saab ka edaspidi kõige väärtuslikumat veebiliiklust.

4. Oled oma valdkonna usaldusväärne tegija

Kui Sa Googlest midagi otsid, kas klikid ülevaloleva reklaami peale või otsid sobiva orgaanilise tulemuse?

Enamik kasutajaid läheb seda teist teed, koguni 75% kasutajatest. See on lihtsalt usaldusväärsem. Google AdWordsis saab reklaami teha pea iga ettevõte ning jõuda konkreetse summa eest otsingu etteotsa. Need ettevõtted, kes tulevad esimestena välja orgaanilistes tulemustes, on läinud pikaajalise investeeringu teed. Nad teevad pidevalt tööd oma kodulehega ja on Google’i silmis pälvinud tõsiseltvõetavuse. Mina usaldan neid ka.

Ma kindlasti ei ütle, et Sa ei peaks Google AdWordsi reklaami tegema. Seni, kuni alles pürgid Google orgaanilistes tulemustes esilehele, on väga kasulik teha end nähtavaks juba Google AdWordsi abil.

5. Investeeringu tasuvus

Üldiselt on nii, et kui ma mingisugust investeeringu tasuvuse juttu kuulen, tulevad mul külmavärinad peale, sest tean, et niisama ei tasu mitte miski ära. Lihsalt oma raha kuhugi fondi pannes või pensionifondiga liitudes rikkaks ei saa. Sa oled ettevõtja. Sa müüd mingit toodet või teenust. Sinu toodet või teenust otsitakse internetist. Panusta sellele, et oleksid potentsiaalsele ostjale nähtav.

Martin Varrand

Martin Varrand on (digi)turundaja ja väikeettevõtja. Ta on juhtinud digiturundust Eesti suurimas digiagentuuris FCR Media ja aidanud paljudel Eesti väikeettevõtetel küllaltki keerulisel digimaastikul enda jaoks mõistlikumaid otsuseid teha. Edasi vahendusel toob Martin lugejateni lood ja õpetused digiturundusest, mis võiksid olla abiks igale tänasele ja tulevasele väikeettevõtjale. Loe artikleid (8)