Podcast “Juhtimiskvaliteet on konkurentsieelis”Katre Kõvask: juhist teevad eduka juhi töötajate võidud

Psühholoog ja koolitaja Veiko Valkiaineni juhtimisblogi ja podcasti vestluskaaslaseks on Eesti üks tegijamaid naistippjuhte Katre Kõvask. Katre on Eesti toidusektorit edendanud 15 aastat, olles kuulunud Ösel Foodsi, Nordic Foodsi ja Premia Foodsi juhtkonda. Viimased ligi kaks aastat on ta eest vedanud Südameapteegi vankrit. Ja nüüd käesoleva aasta septembri keskpaigast asus ta äsja loodud AS Tere ja AS Farmi Piimatööstuse koondettevõtte juhatuse esimehe kohale.

Tippjuhiks on Katre Kõvask välja kasvanud turunduse valdkonnast. Tema käe all on sündinud erinevad Eesti armastatud brändid, sh näiteks mahlabränd “Aura”, maailma eri paikadest pärinevate suppide bränd “Maakera” ja jäätiste tootesari “Eriti rammus”. Katrega räägime edukusest, usaldusest, värbamisest, eesmärgistamisest, vastutusest, kuulamisest — ja juhtimisest üldse laiemalt.

Mõtteid vestlusest:

  • Kui korraks nüüd mõelda, mida see juhtimine tegelikult tähendab, siis ei ole ju vahet, kas me räägime suurettevõttest või väikeettevõttes — juhtimine oma olemuselt on ikka töö inimestega. Ja töö inimestega on üsna sarnane laste kasvatamise temaatikale. Sa võid laste kasvatamisest kõnelevaid raamatuid lugeda tonnide kaupa, aga kui sul on see järjekordne kasvatuspingeline olukord silme ees ja sa pead selle ära lahendama, siis see juhi viis sellele läheneda ongi, millega ta tegelikult oma juhtimisstiili ja käekirja loob. See aga tagab omakorda päeva lõpuks selle, kas ettevõte on edukas või ei ole.
  • Seega koosneb juhtimine mustmiljonist pisikesest tükikesest, mis siis lõpuks kokku moodustavad terviku. Ja see, kui hästi sa suudad korraga näha seda suurt pilti ja samal ajal ära hallata ka kõik need mikroprotsessid — noh eks see siis lõpuks defineeribki sind juhina ja see on see, mille eest sa siis ka lõpuks palka saad.
  • Mina tunnen ennast eduka juhina nendel hetkedel, kui minu töötajad tulevad minu juurde ja räägivad, et midagi on nüüd läinud hästi. Et näed, me pingutasime ja nägime vaeva ning tuligi hästi välja. Mul on näiteks kohe tänasest võtta üks tore hetk, kus mul oli võimalik osa saada tõelisest töövõidust. Sa näed seda töötajat, kes on tõesti palju vaeva näinud ja asjale pühendunud; ja kui siis see oodatud tulemus ka ära tuleb, siis see rõõm on piiritu nagu umbes lapse rõõm porilombist, mille sisse võib hüpata ja ei saagi kohe pahandada. Need on tõesti need hetked, kus sa tunned ka juhina, et nüüd on hästi läinud.
  • Loomulikult laiemalt vaadates on oluline ka see, kui ettevõtte majandustulemused on läinud paremaks või on õnnestunud saavutada mingi mastaapsem töövõit. Aga mind ennast juhina puudutab kõige rohkem see töötajate rõõm ja tänu selle eest, kui midagi on tõesti läinud nii nagu sa oled väga-väga soovinud.

Veiko Valkiainen

Juhtimisblogi ja podcasti “Juhtimiskvaliteet on konkurentsieelis” eestvedaja Veiko Valkiainen on psühholoogia ja psühhoteraapia alase hariduse ning üle 15-aastase juhtimise arendamise alase töökogemusega professionaal, kes keskendub oma töös meeskondade tulemuslikkuse kasvatamisele läbi juhi ja tema tiimiliikmete mõtte- ja käitumismustrite muutmise. Loe artikleid (81)