Helle Kaasik: psühhedeeliateadusele tuleks hoogu anda, psühhedeeliaäri suhtes ettevaatlik olla

Helle Kaasik. Foto: Laila Kaasik

Kultuuris uute nähtuste suhtes on alati esinenud nii alusetut hirmu kui liigset entusiasmi. Viimastel aastakümnetel on pärast pikka keeluaega elavnenud maailmas psühhedeelikumide uurimine. Ilmub palju häid teadustöid ja psühhedeelikumidest loodetakse uut läbimurret vaimse tervise alal, eriti depressiooni, ärevushäirete ja sõltuvuste ravis. Sel aastal kaitses Tartu Ülikooli usuteaduskonnas oma doktoritöö Helle Kaasik, kes oma teadlaskarjääri praeguses etapis uurib Lõuna-Ameerika põlisrahvaste praktikatest pärit psühhedeelset jooki ayahuasca.

Kaasiku akadeemilises kontekstis avangardsena mõjuvas doktoritöös pöörati tähelepanu nii joogi farmatseutilistele kui spirituaalsetele mõõtmetele, tuues sisse ka kogukondlikkuse ja sotsiaalsuse aspekti. Lisaks ayahuasca tarvitamisele põlisrahvaste ja traditsiooniliste kogukondade rituaalides leidis doktoritöös käsitlemist selle kasutus Eesti uusspiritualistlikes ning ka vaimsele arengule suunatud kogukondades.

Iiris Viirpalu

Iiris Viirpalu on lõpetanud semiootika ja kultuuriteooria magistri ning tegutsenud aastaid nii kultuurikorraldaja kui ka vabakutselise kriitikuna. Ta on kirjutanud arvustusi, arvamusartikleid ja teinud intervjuusid kultuuriväljaannetele. Iiris on Edasi kultuurirubriigi kaasautor. Loe artikleid (51)