Marko Mihkelson: kas uus aasta toob Ukrainale võidu ja Euroopale rahu?

Vene vägede pommirünnaku tagjärjel kodu kaotanud naine Krõvõi Rihis Ukrainas. Foto: Scanpix

Ukraina võit ehk Venemaa täielik väljalöömine vallutatud aladelt järgmisel aastal ei ole võimatu, kuid selle saavutamine on raskem, kui võiks eeldada.

Sõda pole jalgpallimatš, kus järgitakse kehtivaid reegleid ja ettenähtud mänguaega. Jalgpallis võib kohtuniku vile üleaja tõttu viibida, kuid ta tuleb sõltumata mängu seisust. Venemaa lähimineviku sõjad on olnud Tšetšeenia sõjast saati igasuguste reegliteta ja petlikult oportunistlikud, kuid samas tegelikult alati järginud üht kindlat strateegilist eesmärki. Nende sihiks on taastada impeerium, purustada demokraatlike lääneriikide kollektiivkaitse ehk NATO ning Hiina abiga kujundada ümber maailmakord.

Marko Mihkelson

Marko Mihkelson on ajaloolase haridusega ajakirjanik ja poliitik. Ta on töötanud Postimehe Moskva korrespondendi ja peatoimetajana ning juhtinud Riigikogus väliskomisjoni, Euroopa Liidu asjade komisjoni ja riigikaitsekomisjoni. Ta on raamatute "Venemaa: valguses ja varjus" ja "Murdeajastu" autor, kirjutanud õpikutekste ning analüüsinud rahvusvahelisi sündmusi nii Eesti kui välisajakirjanduses. Edasis kirjutab Marko Mihkelson kord kuus Eestile olulistel välispoliitilistel teemadel. Loe artikleid (83)