Hanna Miller: võimalus eesti disaineritele. Jätkusuutlikku disaini pood Brüsselis

Euroopa poliitikapealinn Brüssel ootab eesti disaini. Hiljuti linnas ringi jalutades jäi mulle silma disainipood MI EU, mis oma kutsuvate sümpaatsete sõnumitega vaateakendel minus huvi tekitas ja sisse astuma pani.

MI EU vaateaken

Leti taga toimetanud kena noor paar osutuski poeomanikeks. Jutt liikus kiiresti kõrgetasemelisele Eesti disainile (missioonitunne!), millest prantsuskeelsetest belglastest firmaomanikel mõistagi aimugi polnud. Õnneks annab sõnapaar “Eesti disain” Google´is väga häid tulemusi ja nii saime kiirelt jutule.

Disanipood on suhteliselt uus, alles aastane. Poeomanikest abielupaar tegi oma senistes ametites kannapöörde ning üheskoos keerati jaanuaris 2017 elus uus lehekülg. Samm nõudis omajagu riskijulgust, sest paaril on vaja ettevõttega toita nii oma kaht last kui iseennast, kusjuures disainiharidust pole kummalgi. Virginie Hubain töötas enne hoopis kriminaalõiguse vallas ja Frédéric Mussche oli meistrimees. Omaenda kodu rajades mõistsid mõlemad, et kodu peaks peegeldama selle omanikku, kõik seal sees ja üldse inimese ümber olev võiks olla puhast kohalikku päritolu, teostatud ausa tööga ning kestev. Nii tekkiski mõte sisustuspoest, mille motoks ilu ühenduses vastutustundega. Ja kuna me elame nüüd Euroopas nagu ühises kodus, siis võiks loodu pärineda Euroopast ehk siis MI EU, mis tähendabki „Made in Europe“.

“Me valime toodangut, mida müüki võtame, väga põhjalikult ja uurime ka tootmise tausta. Kaupa, mille puhul selgub, et Euroopast on pärit vaid disain, kuid valmistatud on asi näiteks Hiinas, me ei soovi. Plastikut ei taha me samuti.

Otsime kestvaid, kohalikke materjale, puhast ja looduslikku ning puhas peab olema ka tootmine.

See ei ole pelgalt idealistlik lähenemine, vaid nii aitame me areneda oma ühisel Euroopal – toodang tuleb siit, annab tööd meile endile ja siia tuleb raha ka tagasi. Ja ostja saab kodumaist – on ju tänapäeva Euroopa nii läbi põimunud, et võime seda tõesti ühiseks koduks nimetada,” räägivad poeomanikud oma põhimõtetest. Brüsselis on see eriti selgelt tuntav, sest segaabielud eri maadest pärit eurooplaste vahel on tavaline nähtus ja mõlemad kinnitavad, et nende klientuur on rahvusvaheline ning tihtipeale on tegu erinevatest Euroopa rahvustest segaperedega.

Kuigi ettevõtmine on noor, võivad Virginie ja Frédéric rõõmustada edu üle. Esmalt alustasid nad veebipoega, mõni aeg tagasi avasid aga esindusliku showroomi-kaupluse Eurokvartalis. Pakutakse mööblit, sisustuselemente nii elutuppa, kööki, vannituppa kui ka lastetuppa, valgusteid ja tekstiile. „Belglased ja Brüsseli inimesed tulevad ikka kohale, aga prantslased eelistavad veebipoodi. Prantslastele tundub internetikaubandus eriti meeldivat,“ nendivad mõlemad. Abiks on seejuures posti- ja transporditeenus ning ostjal on kaup käes mõne päevaga.

Muuseas, meie vestlus kulgeb mõnusalt ja vabalt inglise keeles, mis ei ole Belgias sugugi iseenesestmõistetav. Aga kui töötada Euroopa mastaabis, siis käib see ilmselgelt asja juurde ja nii on ingliskeelne ka nende koduleht www.mieu.be Kui pärin bestsellerite järele, näitab Frédéric mulle vahvat seinariiulit, mainib küünlaid, märkme- ja kirjapaberit, lampe ning kaktusepotte.

MI EU omanikud Virginie Hubain ja Frédéric Mussche on valmis pakkuma oma klientidele head Eesti disaini.

Küsimusele, kuidas nad sobiva kauba leiavad, vastab Virginie, et käib paar korda aastas Pariisis nimekal disainimessil Maison et objet. Ja muidugi on abiks internet. Hetkel on poel koostöö umbes 40 disaineri-tootjaga ja maade nimistu muljet avaldav: Belgia, Prantsusmaa, Taani, Holland, Rootsi, Poola, Inglismaa, Hispaania, Kreeka, Portugal.

Kas selles nimekirjas võiks näha ka Eestit? „Aga muidugi! Oleme avatud kõikidele põnevatele pakkumistele, mis ühtivad meie kontseptsiooniga. Esmalt peame aga keskenduma jõuludele ja vastavale kaubavalikule ning kujundama hooajakohaselt ka oma showroom’i. Seejärel saame taas tegeleda uute koostööpartnerite ning keskkonnateadliku ning läbipaistva taustaga uue ja huvitava Euroopa disaini otsingutega.“

Hanna Miller

Hanna Miller on ajutiselt Brüsselis elav vabakutseline tõlkija ja ajakirjanik. Loe artikleid (5)