Hedvig Hanson: kui pikk on olevik?

Hedvig Hanson. Foto: erakogu

Mul on kalduvus õpetada neid, kellest hoolin. Jagan neile oma elukogemusi, et nad ei teeks samu vigu. Peamiselt puudutab see paarisuhteid, enesearengu ja iseseisvuse vajalikkust. Vahel saadan mõne kirjaniku tsitaadi, mis mu elunägemist toetab. Hiljuti sain ühelt noorelt sugulaselt taolise “elutarkuse” peale aga kirja, et ajan oma kurbusega tal tuju ära, ning ta soovitas mul mitte elada minevikus, vaid rohkem olevikus. Läksin seepeale ilma suurema solvumiseta metsa jalutama ja mul tekkis küsimus: kui pikk aeg on olevik?

Esimene mõte oli, et olevik on see üks praegune hetk. Kui pikk siis? Kas üks sekund? Sest järgmisel sekundil on eelmine ju juba minevik. Või on see üks minut, üks tund, üks päev, üks ööpäev… või kaks? Nädal? Kuu? Või terve epohh? Saab see üldse olla objektiivne aeg või on pigem tunnetuslik, see olevik?

Hedvig Hanson

Hedvig Hanson on Edasi kaasautor. Tuntud peamiselt tundliku muusikuna, kuid tegelenud ka kirjutamisega, ta on teinud kaastööd Postimehele, ERR Kultuurile, ajakirjale Sensa ja Eesti Naine. Hedvig on kirjutanud ka kaks raamatut - dokumentaalne traagiline lugu näitlejannast vanaemast, "Jutustamata lugu. Ellen Kaarma." (2012) ning isiklik, maa- ning artistielu päevik, "Kirju mandrilt" (2016). Loe artikleid (144)