Uus! Podcast “20midagi”Heiki Riesenkampf: mind inspireerib see, kui saan töötada asjade kallal, millel on mõju ka peale mind

“20midagi” on uus taskuhääling (podcast) 20-midagi-aastastest 20-midagi-aastastele. Iga saade toob esile ühe erilise kahekümnendates saatekülalise, kes üritab maailmas midagi muuta ja kellega räägitakse noorte motivatsioonist ja mõtteviisist. Teemad varieeruvad tehisintellektist ja startup-ettevõtlusest tulevikuühiskonna ning mõtlemismudeliteni. Podcasti eestvedaja on insener ja andmeteadlane Taivo Pungas.

Inimesed, kes on oma ala tipus, on tavaliselt vanuses 40-60, mõnikord harva ka kolmekümnendates. Meedia teeb nendega intervjuusid ja katab nende tegemisi, aga jätab tähelepanuta teise põneva grupi inimesi: noored, kes teevad ägedaid asju, aga kes pole veel piisavalt kaua töötanud, et olla tippu jõudnud. Panin tähele, et mu tuttavate hulgas on palju selliseid kahekümnendates noori ja otsustasin olukorra muutmiseks midagi ette võtta.

Esimene saatekülaline on Heiki Riesenkampf, kes on õppinud arvutiteadust Imperial College’is Londonis ja kes täna on tootejuhtimise alasel praktikal Google’is. Podcastis tuleb juttu järgmistel teemadel:

  • Mis on tootejuhtimine, mida teeb tootejuht (product manager) Google’i skaalal ja mis teeb selle töö raskeks?
  • Mida teha, kui tahad teha leivatootmisettevõtet ja oled jõudnud punkti, kus sul on garaažis euroalusetäis leiba?
  • Miks tasub aatomite maailmas tegutsedes uurida välja, kas kellelgi on su toodet vaja?
  • Kuidas ainult ühe teema õppimisele spetsialiseerumine võib kahjulik olla – nii keskkoolis kui ülikoolis?
  • Kuidas välisülikoolis õppimine ja välismaal õppimine annab motivatsiooni suuri asju ellu viia?
  • Miks ei tasu end lasta häirida asjadest, mis on su kontrolli alt väljas?
  • Miks Heiki piirab enda sotsiaalmeedia kasutust?
  • Mida võiks Eestis teistmoodi teha?

Mõtteid vestlusest:

  • Google tüüpiliselt üritab lahendada väga suuri probleeme… Seal öeldakse, et ei ole mõtet uut toodet eriti arendada, kui selle potentsiaalne revenue on alla ühe miljardi USD.
  • Kui sa päriselt tahad ehitada täpselt seda, mida sa arvad, et maailmal vaja on, siis seda on palju lihtsam teha enda ettevõttes.
  • Mulle on kohutavalt inspireeriv see, kui ma saan kellelegi kasulik olla, kedagi aidata ja sellega neile meelde jääda. Inglise keeles öeldakse selle kohta driven by impact ja mina olen kindlasti seda tüüpi inimene. Mind inspireerib see, kui saan töötada asjade kallal, millel on mõju ka peale mind. See on lihtsalt kohutavalt motiveeriv!
  • Ma arvan, et üks hetk tulevikus me saame rahvustest üle. Me hakkame kõiki inimesi nägema sellisena, millisena nad on, mitte neid lahterdama mingite asjade põhjal, mida nad ei saa ise valida.
  • Kui ma lähen Eestisse tagasi, siis ma väga tihti saan kokku paljude endiste klassikaaslastega ja tihti tajun probleemi, kus väga talendikad inimesed mõtlevad väga väikesel skaalal. Ma ei tea, kas probleem on selles, et nad ei ole Eestist väljaspool olnud või et nad on lihtsalt vähemaga rahul, aga väga tihti ma näen seda, et inimesed ei julge mõelda suuremalt.

Saade on salvestatud 24. augustil 2017 Zürichis. Head kuulamist!

Listen to “Heiki Riesenkampf tootearendusest ja suurel skaalal mõtlemisest” on Spreaker.

Podcast 20midagi

20midagi on podcast, kus igas saates vestleme ühe erilise noore inimesega, kes aktiivselt annab enda panuse meie maailma kujundamisse ning kelle mõttemustritest, valikutest, tulevikuennustustest ja visioonist üritame vestluse käigus aru saada. Räägime ettevõtlusest, elust, isiklikest kogemustest ja lugudest. Loe artikleid (3)