Marian Võsumets: uus peaminister on rikkam kui kuningas – Rishi Sunak ehk illusioon mitmekesisusest. “Kirjad Londonist”

Rishi Sunak on Briti ajaloo rikkaim peaminister, kelle vara pärineb riskikapitalifondidest, offshore-firmadest ja abikaasa Akshata Murty hiigelpärandusest. Foto allikas: opendemocracy.net

Suurbritannia värske peaminister Rishi Sunak on riigi esimene hindust ja mittevalge peaminister. Abikaasa Akshata Murtyga kahasse ületab nende isikliku vara väärtus 730 miljoni naela piiri, mis teeb Sunakist rikkama mehe kui kuningas Charles III, kelle ühisvara väärtust koos abikaasa Camillaga hinnatakse 370 miljoni naelani. Mida selline taust ja jõudude vahekord kriisidest räsitud Suurbritannia jaoks tänapäeval tähendab?

Liz Truss jõudis vaevu oma varanduse Downing Streeti kabinetis lahti pakkida, kui ukse ees ootas juba uus kolimisauto. Konservatiivide juhi valimistel esialgu kaotajaks jäänud Rishi Sunak kolis peaministri residentsi sisse oktoobri viimasel nädalal, pidades trepiastmel kõne, milles ta loetles kõiki riigi ees seisvaid väljakutseid – sealhulgas lõplikult murtud usaldust valijale. Brexit taevamannat kaasa ei toonud ega tee seda ka tulevikus, mis väljendub utoopilistes eluasemehindades, drastiliselt tõusnud tarbimiskalliduses ja suurenevas kodutute arvus. Uskuda, et ultrarikas, erakoolides õppinud ja luksuslikku elustiili viljelev peaminister Sunak nende probleemidega kuidagi suhestuks, on pehmelt öeldes naiivne.

Marian Võsumets

Marian Võsumets on teleajakirjanik ja filmitegija. Loe artikleid (44)