Kalev Stoicescu: sõda ei ole kaugeltki ainult Ukraina pärast. Kaks stsenaariumit, mis võivad viia konflikti laienemisele

Kalev Stoicescu. Foto Remo Tõnismäe, Postimees/Scanpix

Millele loodab täna Venemaa? Ilmselt mitte ukrainlaste murdumisele. Õhus ripub küsimus, kas ja kuidas Putin plaanib relvastatud konflikti laiendada, sest sõda ei ole kaugeltki mitte ainult Ukraina pärast. Näen praegu kaht stsenaariumit, mis võiksid viia konflikti laienemisele.

Putini ja putinistide ehk agressiivsete suurvene šovinistide viha on pikk. Pikem, kui paljud teavad või meenutavad. See kestab nii kaua, kuni püsib impeeriumimeelsus, mida praegu kehastab Putin. (Lähi)tulevikus võib-olla keegi teine. Kes teab. Putin võib minna ajaloo prügikasti, kuid mitte putinism. Mitte peatselt, sest kollektiivne Putin on üle saja miljoni suurune. Ei maksa arvata, et putinistide massi lojaalsus läheb koheselt kellelegi, keda Putin ei ole oma mantlipärijaks õnnistanud. “Kõik Medvedevi poolt!” sündis 2008. aastal ainult seetõttu, teda sisuliselt määras ametisse Putin. Kõik teadsid, et Putini režiim kestab edasi.

Kalev Stoicescu

Kalev Stoicescu on teadur mõttekojas Rahvusvaheline Kaitseuuringute Keskus ning ta tegeleb küsimustega, mis puudutavad Venemaa välis- ja sisepoliitikat, kuid ka sõjalisi, majanduslikke, meedia ja vähemusgruppidega seotud arenguid. Loe artikleid (13)