Janeck Uibo: headuse & eluterve Eesti eest.“Vaikne enamus”näita ennast!

Foto: Pawel Kuczynski www.pictorem.com

Kui aastasele tegevusele tagasi mõelda, siis kaks kõige sagedamini esitatavat küsimust ajakirjaga seoses on olnud: kes on sihtrühm ja mis on ärimudel. Üheseid vastuseid neile küsimustele on tänagi keeruline anda: töötame mõlema kallal ja iga päevaga liigume vastustele lähemale. Küll aga on selge, et me ei lao (lihtsalt) müüri, me ehitame (uut) koolimaja. See ütleb Edasi missiooni kohta mõndagi. Edasi on mõtteviis ja teekond. Algfaasis loodame ühe võimalusena algatust rahastada ka kogutavatest toetustest. Selleks oleme algatanud 2 kuud vältava kampaania Hooandjas “Edasi on ka minu mõte”.

Edasi puhul on tegemist kodanikualgatuse projektiga, mis on sõltumatu suurtest meediamajadest ja erakondadest. Et klikiajastul tähelepanu leida, peame olema nutikad ja leiutama oma tee. Aga head asjad võtavadki aega. Meie eesmärk on, et edasi oleks võimalikult paljude inimeste mõte. Kutsun Sind olema positiivse ajakirjanduse, innustava ja hariva ajakirja loojate seas ning loodan väga, et võtad kutse vastu.

Edasi – vaikse enamuse häälekandja?

Eks iga lugeja kujundab oma arvamuse ise, aga asutaja ja peatoimetajana tahan öelda üht – kuigi Edasi on oma olemuselt social journalism, soovime olla kvaliteetajakirjanduse vääriline: sh vahendada tõepärast infot, harivaid arvamusartikleid, innustavaid tegusid, austada kirjakeele norme ning mitte õhutada hüsteeriat, vastandumist, negatiivsust ega ajada taga odavat kõmu ja klikke. Ka meelelahutus saab olla lugejat väärtustav. Edasi hoiak on positiivne, Edasi ei ole kuri.

  • Üks lugeja on mõni aeg tagasi kirjeldanud sihtrühma ja Edasit järgnevalt: “Ta on natuke noorem ja maailma vastu huvi tundev inimene. Lugudes ei esitata lihtsalt infot, vaid sünteesitakse, saad asja, mis on läbi mõeldud ja paned selle puzzletüki oma maailmapilti. Usaldusväärsed kaastöötajad, tekst pole liiga pikk ega ka mitte liiga raske. Mõjutab maailmapilti, paneb tahtma olla parem.”

Olles viimasel nädalal viibinud linnakärast eemal looduses ja vaikuses, tekkis tunne, et Edasi lugejat võiks defineerida ka kui vaikset enamust. See on keegi, kes elab tavalist pereelu (maal või linnas), teeb tublilt oma tööd, aga kes pole oma loomult konfliktne ega äärmuslik. Kes tahab elada rahus ja ajada oma asja. Neid ei pruugi igapäevaselt kuulda, aga kriitilistel hetkedel võtab vaikne enamus end kokku ja muudab sündmuste kulgu nagu võisime hiljuti näha Kataloonia juhtumi puhul. Nagu ütleb ERR-i arvamustoimetaja Rain Kooli oma paari aasta taguses arvamusloos:

Lõplikku ajalugu ei tee punaste käelintidega kodanlasetapjad ega vastuvaidlematul toonil kõnesid pidavad rahvuslased. Ajalugu ei tee Käämerid ega Käsperid, vaid Henn Ahased.

Edasi ei püüa mingit konkreetset nišši, kui selleks mitte pidada “normaalseid, harilikke inimesi”. Vaikseid, kuid ärksa meelega. Edasi ei ole GeeniusMüürilehtTelegram, Objektiiv ega Feministeerium. Edasi ei ole ka SirpPostimees ega Eesti Ekspress. Edasi tahab olla paljude erinevate lugejate lugemislaual muude väljaannete (sh välismaiste) kõrval. Kas seal on ruumi? Usume, et on. Alati on. Edasi eristub puhta ja rahuliku disainiga, mis hõlbustab lugemiskogemust, väärtustab lugejat inimesena ja tema aega, teiseks – sisuga: Edasi ei koorma lugejat liigse infotulvaga.

Püüame vahendada teemasid ja arvamusi, mis on innustavad ja harivad, mis kaudselt panevad tahtma olla parem (mitte ärapanev). Muidugi on inimesed erinevate huvide ja ettevalmistuse tasemega. Püüame leida autoreid, kes suudaks kirjutada nii, et “targal oleks huvitav ja iga loll saaks ka aru” (Mihkel Mutt). Soovime olla arusaadav paljudele, mis samas ei välista keerulisemate tekstide avaldamist, naljaga pooleks – vajadusel loome selleks eraldi rubriigi “Edasijõudnutele”!

Kokkuvõttes, Edasi väärtustab toetavat keskkonda, kvaliteeti ja asjatundlikkust. Kui Sulle lähevad korda väärtused – õpitahe, ausus, positiivsus -, siis võiks Edasi olla ka Sinu väljaanne.

Kernu Põhikool I Foto: Vikipeedia

Ärimudel – isemajandav

Oleme omavahendite pealt 12 kuuga jõudnud punkti, kus tuleb muutuda järjest professionaalsemaks. Ideid, kuidas ajakirja finantseerida on mitmeid, aga algfaasis vajame mõttekaaslaste tuge rahaliste toetuste näol.

Teretulnud on toetused eraisikutelt, aga ka ettevõtetelt, kes võiksid Edasi näol leida enda firmaväärtuste häälekandja.

Toetades Edasit, toetatate väga praktiliselt algatust, millel on potentsiaali mõjutada positiivselt paljude inimeste elu. Edasi on võimalus ehitada paremat Eestit, tervemat ühiskonda. Pange Edasi energia enda kasuks tööle!

Palun leia paar minutit ja tutvu projektiga Hooandjas.

See ei võta aega kauem kui hääletamine elektrooniliselt või hääletuskabiinis, kuid sinu hääl on samavõrra kaalukas. Vajame tuge täna, mitte 3 aasta pärast. Iga natuke aitab edasi. Mida suurema summa suudame koguda, seda kvaliteetsemat toodet saame arendada ja seda jõudsamalt liigume edasi. Soovi korral saab Hooandjas toetuse teha ka anonüümselt.

Kampaaniale “Edasi on ka minu mõte” on toetust avaldanud paljud, sh:

  • “Andsin hoogu ajakirja Edasi toetusprojektile “Edasi on ka minu mõte”. Mulle läheb korda Janeck Uibo eesmärk teha innustavat ja harivat ajakirja, mis loob positiivset, mitte negatiivset energiat.” (Kristi Liiva, JLP)
  • “Ka mina toetan. Häid algatusi pole liiga palju. Edu, Janeck” (Toomas Tamsar, Tööandjate Keskliidu juht)
  • “Mulle kohutavalt meeldib, kui inimesed võtavad ette midagi, mis suurele osale ülejäänutest tundub peaaegu võimatu missioonina. Ja justnimelt missioonina, sest need tegijad teevad oma asja südamega ja usus, et see muudab ka nende samade kahtlejate elu paremaks. Midagi sellist ongi Janeck ette võtnud. Respekt ja toetus! Toeta ka!” (Raimo Ülavere, coach ja koolitaja)
  • “Toeta positiivset, toetavat ja harivat!” (Evelyn Sepp, Teenusmajanduse Koda)
  • “On Edasile hooandmise aeg.” (Meelis Kubits, Corpore)
  • “Edasi lugejana saan seda kvaliteetse sisuga veebiajakirja soovitada igale lugejale. Miks? Seal on sisu, uudiseid, põnevat lugemist – ja mis peamine, seal pole seda negatiivset pas*a, mida enamus ajakirjandusest külvab. Toeta sinagi hea ja positiivse sõnumi levitamist ning anna hoogu neile.” (Olari Miiter, Shipitwise)
  • “Edasi on just selline projekt, mille jaoks Hooandja kunagi loodud sai.” (Henri Laupmaa, Hooandja)

Last, but not least, Edasi jaoks on oluline olla tähelepanelik, ühiskondlikult aktiivne ja vastutustundlik, oma võimaluste piires hakkame aitama neid, kes seda vajavad, esimene toetusprojekt oli Toidupank ja projekt “Lapsed söönuks”.

Janeck Uibo

Janeck Uibo on Edasi.org asutaja ja peatoimetaja. Loe artikleid (263)