Podcast “Tagasi”. Urmas Vaino: “Meie tänane keskne probleem on liiga palju infot”

Mikk Pärnits ja Urmas Vaino. Foto: Edasi.org

Podcast’i “Tagasi” seekordseks külaliseks on keegi, kes ei pelga kindlasti eetrit ega inimesi ning omab suurt vestlusalast kogemustepagasit – Urmas Vaino. Jutuks tuleb keeruliste olukordade lahendamine ja sotsiaalmeedia mõju ühiskonnale, räägitakse ka tema vabatahtlikust tööst sotsiaalkindlustusametis, mis keerleb samuti konfliktide lahendamise ümber.

Valitud mõtteid:

  • Ajakirjanduse võlu ongi see, et me tegelikult kõik teeme kogu aeg ajakirjandust. Kui lähed hommikul kohvinurka ja teed seal suu lahti, siis sa põhimõtteliselt teed ajakirjandust. Kui sa kellegi käest küsid, kellelegi ütled midagi… me oleme lihtsalt tehniline rakendus sellele vajadusele, mis inimesel on oma eksistentsi püsimas hoidmiseks.
  • Sotsiaalmeedia mõjust. Mul on reaalselt olnud otse-eeter, kus istuvad stuudios neli inimest ja ma näen, kuidas üks võtab vahepeal telefoni lukust lahti, vajutab ühte äppi, lükkab äpi kinni ja paneb telefoni ära. Ja väga intelligentne inimene oli. Võib-olla kõige kehvem värk selle juures ongi, et selline käitumine on automaatne.
  • Mida saab inimene ise teha, et anda konfliktses olukorras, olgu teise inimese või mõne asutusega, sellele mingi laabumise käik? Üks klassikalisi mõtlemisvigu on see, et me mõtleme mingis olukorras, et meil oleks võinud olla rohkem infot. Olgu valitsuses või mujal. Enamasti on see kõige valem lause üldse nende olukordade kirjeldamiseks. Küsimus pole mitte selles, et oleks vaja rohkem infot, vaid selles, et vaja oleks täpsemat infot. Liiga palju infot ei tee asju lihtsamaks. Vastupidi: liiga palju infot loob kogu aeg juurde võimalusi uute konfliktide, probleemide tekkeks. Seda öeldes ei väida ma, et ajakirjandus ei peaks infot andma, vastupidi, aga see peab olema võimalikult täpne ja sisuline ning võimalusel välistama eksitavaid käsitlusi. Ehk, ma arvan, et enamasti saavad probleemid alguse sellest, et infot on üle. Kuidas inimene end selle eest kõige paremini kaitsta saab, ma päris hästi ei tea. Aga äkki selle kaudu, kui ta esimese asjana ei ärritu ega vihasta, vaid proovib aru saada, miks üks või teine asi juhtus. Miks-küsimus võiks olla palju rohkem taskus meil kõigil. Esimese reaktsioonina me inimestena näeme tavaliselt kolli, sest meie vaim on häälestatud ohu märkamisele ja seetõttu oleme treenitud pidevalt enda ümber jamasid leidma – aga mitte iga jama ei ole nii oluline.

“Tagasi” on Edasi podcast, kus kirjanik ja kultuurikriitik Mikk Pärnits kohtub Eesti kultuuris ja elus silmapaistvate isikutega ning puudutab vestluse käigus ka neid teemasid, millele mõtleme, aga millest võib-olla ei julge juttu teha.

Mikk Pärnits

Mikk Pärnits on kirjanik, tõlkija ja kultuurikriitik. Loe artikleid (15)