Kitty Mamers: minu kui ulgueestlase jaoks on Edasi jäänud ainsaks Eesti ajakirjandusväljaandeks, mida pidevalt loen. “Edasi on ka minu mõte”

Kitty Mamers. Foto: erakogu

Edasi 3-kuulise tellimiskampaania raames loosime iga kuu välja ühe käekella. Septembrikuus Edasi tellinute seast osutus esimese peaauhinna võitjaks Kitty Mamers, kes töötab Inglismaal rattafirmas tootejuhina. Lühiintervjuus “Edasi on ka minu mõte”  uurime, mida tema Edasi juures väärtustab.

Mis on sinu esimene mälestus Edasiga seoses ja kuidas vaatad meie toimetamiste peale täna? Mis on muutunud?

Ma mäletan veel eelmist Edasit ning isa õpetust, et putkasse tuleb minna kahe kahekopikalisega ja küsida “üks Edasi, üks tagasi” (leht maksis kolm kopikat). Olin siis umbes viieaastane ja hindasin sellist huumorit väga kõrgelt, ning kui selle nimega väljaanne uuesti ilmuma hakkas, meenutasin vana nalja muigega. Minu meelest nii tore nimeleid!

Muutunud on vast hind, kolme kopika eest ei saa enam midagi, aga Edasi teeb endiselt tuju heaks. Ma saan Edasit lugedes alati midagi uut teada ja see miski on alati positiivne.

Kantar Emori uuringust “Meediabrändid 2020–2022” selgub, et lugejate meelest on Edasi tugevuseks eristumine peavoolust ja teistest väljaannetest. Kas sa oled selle järeldusega päri ja kui, siis kuidas sina seda tõlgendad, milles see eristumine seisneb/väljendub ja mis rolli sa Edasil Eesti ajakirjandusmaastikul näed?

Jaa, Edasi eristub selgelt. Minu kui ulgueestlase jaoks on see jäänud ainsaks Eesti ajakirjandusväljaandeks, mida pidevalt loen, sest lugudest arusaamine ei nõua Eesti päevapoliitika ja argieluga kursis olemist (aga samal ajal aitab Eesti kultuurieluga veidigi sammu pidada). Teemad on ajast ja kohast sõltumatud ning kvaliteet selline, et tagantjärele ma vahel ei teagi, kas lugesin mõnd artiklit Edasist või The Guardianist.

Edasi üks lubadusi lugejatele on teha ajakirja, mille artikleid on ka hiljem kasulik ja põnev lugeda. Soovita palun 3 lugu, mida võiks uuesti üle lugeda ja miks.

Karmen Reinpõllu kolumn “Treeneripäevik”, eriti on sealt meelde jäänud artikkel “Kuidas saada kiiremaks ja vastupidavamaks” – väga hea kokkuvõte sellest, kuidas inimkeha töötab. (Olen ise kunagi Karmeni käe all treeninud ja võin kinnitada, et ta tõesti teab neid asju!)

Hedvig Hanson kirjutab tihti justkui eimillestki, aga loob õudselt mõnusa meeleolu; ma võiks iga päev lugeda lihtsalt sellest, kuidas tal päev läinud on. Ja mulle nii meeldib, kuidas ta intervjuusid teeb ning teisi inimesi kirjeldab. Intervjuu kunstnik Ave Nahkuriga on olnud üks mu lemmikuid.

Kristel Kruustüki inspiratsiooniampsude hulgas leidub alati mõni, mis kõnetab ja, noh, inspireerib.

Räägi palun mõne sõnaga ka oma tööst ja mida sulle meeldib teha vabal ajal.

Tööl leiutan iga päev natuke jalgratast – olen Briti rattafirmas Bromptonis e-jalgratta digitaalse osa tootejuht ja vastutan äppide, hooldustarkvara, andmete ning muu sellise eest. Tegutsen vabatahtliku gaidijuhina ja naudin elamist kliimas, kus saab aasta ringi jalgrattaga tööl käia, mootorrattaga sõita, matkata ja ujuda.

Kui oleks sinu otsustada, siis mida ja miks võiks teha Eestis teistmoodi, et muuta meie elu paremaks?

Kooseluseaduse rakendusaktid tuleks vastu võtta. Sest on kahekümne esimene sajand.

***

3 võimalust luua uut väärtust ja aidata saada Edasil tugevamaks

Hea lugeja! Kutsume Sind hakkama tellijaks. Püsitellijana aitad luua ajakirja, mis on Eestis puudu, ning teed palju head isegi siis, kui Sa ise ei jõua iga päev lugeda. Rahulik ja inspireeriv keskkond ei teki iseenesest ning see vajab püsivat hoolt. Võid mõelda ka nii, et Edasi on osa Sinu heategevuskäitumisest parema keskkonna ja ajakirjanduse nimel.

Hea asutaja, ettevõtte juht, turundusjuht! Turunduskoostöö suurtest meediamajadest sõltumatu, väikese, aga visa kirjastusega võib olla osa Sinu ettevõtte, tööandja brändi arendamisest ning tugev sõnum ka tarbijatele, mille eest Sinu ettevõte seisab ja millele kaasa soovib aidata. Edasi hoiak on ettevõtlik ja eluterve, meie lugejatele läheb korda hooliv ja jätkusuutlik Eesti. Võta ühendust ning leiame sobiva koostöövormi. 

Hea filantroop! Edasi eesmärk on teha Eesti parimat kvaliteetajakirja. Pühendume ise 100%, aga vajame ajakirja elujõuliseks muutmisel veel natuke abi. Kui Sulle on oluline valikukriteerium see, et toetatav algatus looks uut väärtust kogu ühiskonnale ja oleks tore, kui saaksid selle mõju ka ise igapäevaselt hinnata, siis ajakiri Edasi on suurepärane võimalus. Anna meile hoogu ja aita saada tugevamaks (rekvisiidid leiab siit). Iga toetaja panus läheb sisuloome kvaliteedi parandamiseks. Kui vajad otsustamiseks lisainfot, siis võta palun ühendust: janeck.uibo@edasi.org.

Edasi kohta saab rohkem lugeda siit ja siit (PDF).

Janeck Uibo

Janeck Uibo on Edasi.org asutaja ja peatoimetaja. Loe artikleid (264)