Kas teadsid? NASA saadab inimesed taas Kuule

Pool sajandit pärast esimest lendu on kosmoseagentuurid taas valmis inimese Kuule viima. NASA koostöös teiste rahvusvaheliste kosmoseagentuuridega ja kommertspartneritega on loonud programmi Artemis, mille esimene rakett lendab Kuule juba lähinädalatel. Eesmärk on katsetada uusi tehnoloogiaid ning proovida luua ümber Kuu tiirlev orbitaaljaam ning ühtlasi ka maanduda Kuule. Kui see õnnestub, siis rakendatakse kogutud teadmisi edaspidi Marsi missiooniks. Ka Eestil on projektis oma roll. Tausta aitab avada EASi kosmose ja CERNi büroo juht Madis Võõras.

17. sajandil ületasid maadeavastajad majanduslikel kaalutlustel tundmatuid ookeane, tegemist oli meeletu riskiga, kuid edu korral tasus vaev end ära. See nõudis sihikindlust ja riskialdist suhtumist, mis eeldas kaupmeeste kui ka riigi toetust. Tänaseks on maailma suurriigid ja ühiskonnad jõudnud tasemele, kus ollakse valmis ületama uut tundmatut ookeani, kosmost. Sest on inimesi, kes näevad selles potentsiaali.

“Kas teadsid?” on Edasi videosaade, mille iga osa tutvustab ühte valdkonda või ettevõtmist. Püüame avada ja selgitada taustu, visualiseerida andmeid ning muuta seeläbi keeruline lihtsaks. Või siis lihtne ja igapäevane põnevaks. Eesmärk on innustada ja hoida üleval uudishimulikku meelt, pakkudes vaatajatele meelelahutuslikus võtmes läbimõeldud ja harivat sisu. Saatesarja valmimist toetab KIA.