Kristel Randrüüt: Assoorid – tundmatud vulkaanilised paradiisisaared keset Atlandi ookeani

Foto: erakogu

Kirjutan ülistuslaulu Portugalile kuuluvatele Assooridele raske südamega. Ühelt poolt sooviksin jagada emotsioone oma viimaste aegade lemmikpaigast, teisalt aga olen olnud tunnistajaks massiturismi kombitsate jõudmisele Assoori saartele.

Veel tundmatud üheksa vulkaanilist saart keset Atlandi ookeani valis European Best Destinations 2022. aasta parimaks turismisihtkohaks Euroopas. Mul on hirm, et suurenenud turistidevood võivad autentse paradiisi hukule viia. Saarte elu adumiseks peaks kohal olema kauem, jälgima inimeste toimetusi, sööma kohalikku toitu, ajama paar sõna juttu vana vaalapüüdjaga. Ka kahenädalase reisiga ei jõua kõiki saari läbi tuuseldada. Ärge minge saartele lootuses pitsat, sušit ja kaerapiima leida, neid siin lihtsalt pole – ning tore oleks, kui olema ei saagi.

Kristel Randrüüt

Kristel Randrüüt on paljudele tuttav kui Tigu Kristel, kes pidas Tallinnas 10 aastat legendaarset mereandide ja pärimuskulinaaria poolest tuntud vinoteek-restorani. Juba mitmeid aastaid tagasi soetas ta vana maja koos lopsaka aiaga Portugali ja võõrustab seal Tigu kombel külalisi. Aeg-ajalt satub ka Eestisse, kus iga kord püüab ette võtta mõne pop-up-ürituse. Toidu-, veini ja reisimõtteid jagab ta oma blogis tiguteek.com. Loe artikleid (15)