Mart Kase: igaühel on vabadus ajada oma asja

Inimene vajab vabadust. Mõtlen maal tohkeldades tihti selle üle. Inimene vajab töövabadust siin maailmas väga. Inimene peab tegema seda, mis talle meeldib. Eelmise nädala kolmapäeval tegin õhtul toorjuustu ja taustaks mängis saade “Suud puhtaks”, milles arutati selle kutsekooli lävendi üle.

Saates rääkisid tööandjad hoiakuga, et küll nad ikka teevad olulist asja Eestis, et kui palju ikka makse maksavad ja kuidas on vajalik, et kutsekoolist tuleks neile häid oskustöölisi. Mitte kordagi ei küsinud keegi küsimuse poegagi, et miks peaks nutikas oskustega inimene peale kutsekooli lõppu kellegi juurde palgatööle minema. See on väga oluline küsimus, millele peaksid järgnema sisukad vastused. Nimetagem seda “tööandja turunduseks” või “väärtuste kommunikeerimiseks” vms.

Pea iga (noor) inimene, kes oskab metalli-, puidu- või elektritööd või on entusiastlik kokk, tahab ajada oma asja. Inimene tahab luua maailma midagi uut ning väljastada ise arveid. Ainult raha ning bensiinikompensatsiooniga ei meelita inimesi tööle. Oskajad tahavad sinu juures töötada vaid siis, kui sul on suur plaan, kuidas sa neid väärtustad ja su suur plaan eeldab ka seda, et seda räägitakse ka hariduslikus jutusaates.

Eile pühapäeva õhtul, kui tegin toorjuustu, siis ka mängis taustaks liikuv pilt ja AK Nädalas rääkis seakasvataja, et tema töötajad ja nende pereliikmed ei tohi metsas käia ja jõulukuuske tuua ja kehtivad karmid hügieeni ja isiklikku töövabadust piiravad reeglid. Seda oleks saanud kommunikeerida võtmes, et vaadake see minu sealaut on turvatum kui kaitsepolitsei peakontor või mõni kosmosejaam ning siin töötavad suured isiksused. Lihtsalt inimeste piiranguid ette lugedes tekkis mul kolm korda küsimus, et miks peaksin tahtma sellisest farmist pärit Eesti sealiha osta.

Ühesõnaga, töövabadus käib kaasas pea kõikide teemadega kogu aeg.

Eelmisel nädalal siis sõitsin Tallinnasse. Viisin oma “Metsiku päevaraamatu” Rahva Raamatusse müüki ja külastasin Edasi.org esimest sünnipäeva. Omamoodi vabadus on see Edasi portaal. Eestvedaja Janeck naudib selle tegemist ja see peegeldub kaugele. Tänu sellele on võimalik kaasata erinevaid inimesi täiesti erinevatelt elualadelt. Neid patseeris seal sünnipäeval ringi hulgim. Tundub, et enam-vähem täpselt on paigas ja mõistetav, miks on Edasi portaali vaja.

Muidu on sügisel maal nüüd nii, et läheb järjest värvilisemaks ning tulemas on kuiv tegus nädal. See on ilus sügis. Kukel on vabadus pista pihlakaid. Minul on iga päev vabadus imestada hommikust päikesetõusu.

Mart Kase

Mart Kase elab Valgamaal Karula vallas Kaagjärve külas ning kasvatab oma talus kitsi. Mart on eelnevalt pealinnas töötanud nii teatris kui reklaamiagentuuris, nüüd lihtsalt vajas elu uut väljakutset. Mart kirjutab Edasile, kuidas paistab Eesti elu väljaspool Tallinnat. Mardi taluelust räägib blogi www.metsikelu.ee/blogi. Loe artikleid (150)