Simon Sinek: miks on millennialid sellised nagu nad on & mida selle teadmisega peale hakata?

Foto: Ádám Fedelin, Flickr, CC

Konsultant Simon Sinek kõneleb selles haaravas intervjuus põlvkonnast, kes sündinud 80ndate teises pooles ning kes üha enam siseneb tööturule. Seda põlvkonda on kirjeldatud ka kui laiska, mittetöökat ja keerulist seltskonda (“lumehelbekesed”, “y-generatsioon”), kes esitab töötegemisele veidi teistsuguseid nõudmisi. Kuidas see noorim töötajate põlvkond siis mõtleb, mis on nende nõudmiste ja arusaamade taga? Miks on millennialid sellised nagu nad on? Ja mida peaksid tööandjad selle teadmisega peale hakkama? Alljärgnev intervjuu avab veidi mainitud generatsiooni mõttemustreid ja noori kujundavaid tegureid sh kasvatuse, keskkonna ja tehnoloogia mõju.

Foto: Sarah Stockdale blog

Sinek toonitab, et paljud sellest põlvkonnast on kasvanud pideva kiituse saatel, neid mõjutab eksiarvamus, et nad on erilised, et nad saavad elus kõike, mida soovivad ning põrkumine pärismaailmaga tekitab konflikti. Lisaks on nende elu suuresti mõjutatud sotsiaalmeediast, kus kuvatakse elu ilusat poolt ning tekib kujutelm elust, kus iga hetk on täis rõõmu ja luksust. Nutiseadmed manipuleerivad ka meie ajus oleva keemilise ainega dopamiin, mis on seotud naudingu ja reaktsiooni, aga samas ka sõltuvusega.

Sinek leiab, et vaatamata sellele, kas see olukord tööandjatele meeldib või mitte, pole neil valikut ja ühiskonnal on mõistlik idealistliku maailmanägemisega põlvkonnal aidata õppida tasakaalukust, kannatlikkust ja sotsiaalseid oskusi, et leida parem tasakaal elu ja tehnologia vahel.