Dr Christian Bochmann: vähe on noori, kes oleksid valmis pereäri vastutust kandma. Elutöö üleandmine järgmisele põlvkonnale

Karl-Erich Trisberg ja dr Christian Bochmann.

Pereettevõtluse traditsioonid on Saksamaal väga tugevad ja nüüd oleme ka Eestis jõudnud aega, kus ettevõtjatel on kapitali akumuleerunud ning paljud seisavad silmitsi elutöö üleandmise temaatikaga. Siin on koht, kus meil on sakslastelt õppida. Samas on meil sarnased väljakutsed: ka Saksamaal on suur puudus sellistest järglastest, kes astuksid eelneva põlvkonna asemele pereettevõtteid juhtima. Uusi sobivate oskustega juhte, kes oleksid valmis seda vastutust kandma, ei ole, räägib intervjuus advokaat ja ülikooli professor Christian Bochmann, kes on pereäride teemal ekspert ja avaldanud hiljuti ka raamatu “Vastutuse generatsioon – kui vara kohustab”. Temaga vestleb ning pereäride ja elutöö üleandmise problemaatikat avab Advokaadibüroo Walless vandeadvokaat ja partner Karl-Erich Trisberg.

Sa oled tehinguadvokaat ja partner advokaadibüroos Flick Gocke Schaumburg. Samal ajal ka Leipzigi ülikooli õigusteaduskonna lektor ja Buceriuse ülikooli perekonna- ja äriõiguse keskuse juhataja Hamburgis. Me teame teineteist ajast, mil õppisin Hamburgis Buceriuse ülikoolis, mistõttu kõnetame teineteist sina-vormis. Sul on süvateadmised pereettevõtlusest ning pereäri jätkuvuse ja üleandmise planeerimisest (succession planning), aga kuidas Sa selle valdkonna enda jaoks avastasid ja mis teeb selle Sulle huvitavaks?