Elu disainiga: Soome disainilegendide Nurmesniemide kodust peegeldub nende anne ja armastus

Nurmesniemide kodumaja, mida paar kasutas ühtlasi ka oma stuudiona, Helsingis Kulosaari asumis valmis 1974. aastal Foto: Sameli Rantanen / Asun.

Soome disainilegendide Antti ja Vuokko Nurmesniemi elus põimusid töö, vaba aeg, sugulased ja sõbrad ning selle elu keskpunktiks oli nende kodu. Oktoobri lõpus avaneb Helsingi Disainimuuseumis paari loomingut tutvustav näitus “Antti + Vuokko Nurmesniemi”, ent mitte kusagil ei saa sellest terviklikumat ülevaadet kui nende kodus Helsingis Kulosaaris.

Vee piiril, kõrgete mändide vahel peidus olevat maja tänavalt peaaegu ei märkagi. Eramu, mis oli ühtlasi disaineriteduo stuudioks, valmis 1974. aastal ja peegeldab ennekõike Antti Nurmesniemi (1927–2003) mõtteid sisekujunduse olulisusest. Avalikkusele on rohkem tuntud tekstiilidisainer Vuokko Nurmesniemi (sündinud 1930) tööd, kes oli Marimekko disainer ettevõtte jaoks murrangulise tähtsusega aastatel – tema looming lennutas Marimekko rahvusvahelisele disainiareenile. Issey Miyake ja Raf Simons on korduvalt rääkinud, kui palju Vuokko disain nende endi loomingut mõjutas ning inspireeris. Sisearhitekt ja mööblidisainer Antti jäi laiema üldsuse ees tagaplaanile, ehkki ka paari ühistes projektides oli tal oluline roll. Antti kujundas nimelt ruumid, mis lubasid Vuokko disainil esile tõusta, ning mis veelgi olulisem – tema kujundas ruumid, kus see disain sündis.

Silvia Pärmann

Silvia Pärmann on Edasi kaasautor, fotograaf ja ajakirjanik, kes on viimased kümme aastat toimetanud mitut arhitektuurile, disainile või moele keskenduvat ajakirja. Loe artikleid (259)