Andris Gauja: maailm on meie vaatepunkti peegeldus, ilu võib leida ka pisimates objektides, kõige väiksemas maailmas

Andris Gauja. Foto: Argo Ingver.

Läti režissöör Andris Gauja on üks neist, kes töötavad Euroopa kultuuripealinn Tartu 2024 rahvusvaheliste filmitegijate loomingulises residentuuris. Tema uurimistöö keskendub kosmosele, astrofüüsikale ja limaseenele, pöörates tähelepanu jätkusuutlikkusele, kultuuri, looduse ja kosmose suhetele ning olles seotud ka Tartu 2024 slogan’iga “Ellujäämise kunstid”. Edasi kaasautor Iiris Viirpalu kohtus Andrisega, et vestelda tema uurimusest loodusteaduste vallas, tema eesmärkidest filmirežissöörina ning ta vaadetest seotusele nii looduse kui filosoofia aspektist. “Loodan, et see teema ja film laiendab vaatajate silmaringi ning vaadet maailmale üldiselt,” ütleb Gauja. “Samal ajal tahaksin lugejaid rahustada, et projekti tulemusena ei valmi teadusfilm. Mulle autorina on lihtsalt oluline saada üksikasjalikumat teadmist teemast, et mitte faktidega eksida.”

Nagu ma aru saan, tegeled sa uurimusega, mis hõlmab loodusteadusi, kosmost ja teatud seeneliike. Mille kallal sa täpsemalt oma residentuuris töötad?

Iiris Viirpalu

Iiris Viirpalu on lõpetanud semiootika ja kultuuriteooria magistri ning tegutsenud aastaid nii kultuurikorraldaja kui ka vabakutselise kriitikuna. Ta on kirjutanud arvustusi, arvamusartikleid ja teinud intervjuusid kultuuriväljaannetele. Iiris on Edasi kultuurirubriigi kaasautor. Loe artikleid (51)