Kuhu minna, mida teha? Edasi kultuurisoovitusi – september

Restoran Haku on avatud veel kuni oktoobri keskpaigani. Foto: haku.ee, Lauri Laan

Kultuurisoovitused on rubriik, kus Edasi pakub “vähem on rohkem” põhimõttel ideid vaba aja veetmiseks. Püüame infotulvast välja noppida mõned omanäolised ja põnevad sündmused, mis võiksid uudishimulikule ja peavoolust kõrvalegi kiikavale lugejale huvi pakkuda.

Koit Raudsepp soovitab:

Klubi Tallinnas ja peas

House-muusika don ajab Katla keema

Maailmakuulus DJ Mark Knight esineb Kultuurikatlas 30. septembril. Toolroom on mõjuka house-muusiku kaubamärk ja ka Tallinna peo nimi. Kui välja tantsima minna ei viitsi, siis Beyoncé uus sooloalbum on aasta parim lauluga koduhauss ja -tehno.

Festival Narvas

Festival Station Narva toimub taas. Seekord laval briti acid jazz-pioneer Red Snapper, Soome akordionivirtuoos Kimmo Pohjonen, 40. tegutsemisaasta täitumist tähistav korüfee Mahavok, äsja comeback’i teinud A-Rühm ning nostalgiaprojekt SUVE. Kreenholmi juhtkonnahoone tantsulaval kohtuvad margiiela, Kitty Florentine’i ja IVI Z-generatsiooni kübervisioonid Bert on BeatsiMeisterjaani ja PTF1987 techno-saundidega jpm. 8.–11. september Kreenholmis.

Tõnu Karjatse soovitab:

Palju häid filme Soomes

Rakkautta & Anarkiaa (15.–25. septembrini) – aastast 1988 toimuv filmipidu sügiseses Helsingis. Programm on ajapikku muutunud laiematele vaatajagruppidele vastuvõetavamaks, kuid on säilitanud teravuse ja ajakohasuse: leidub alati värsket Aasia filmikunsti, julget Euroopat ja sõltumatumat Ameerikat.

Legendid Tallinnas

Miski ei asenda livesid. Miks ingliskeelne “live”? Sest samuti eesti keelde laenatud “kontsert” ei kata enam seda tähendusvälja, mis on tekkinud kohapeal, reaalajas kogetava ja virtuaalruumis kaasa elatava, või enamgi veel, salvestatud esinemise vahele. Sestap on “live”, mis märgib otse saadavat, elavat elamust, igati kohane termin.

Sel sügisel külastab Tallinna vähemalt kaks alternatiivmuusika legendi, keda ometi võimalus elavalt/lives ära näha – Clan Of Xymox astub üles Sveta baaris 17. septembril ja Dead Can Dance 2. novembril Alexela kontserdimajas. Mõlemad bändid moodustusid 1980ndate esimesel poolel vaid paariaastase vahega, COX Amsterdamis ja DCD Melbourne’is, ning mõlemad on jätnud sügava jälje alternatiivmuusika ajalukku. DCD on ehk enam esile pääsenud tänu teatud esoteerilisusele, millel on laiem tarbijaskond kui inimhinge hämaramaid soppe uurival, rütmiliselt nurgelisemal goth-rock’il. Legendid on mõlemad.

Rita Ray soovitab:

Raamat

Kim Scotti “Radical Candor” räägib inimsuhete parandamisest siira aususega. Täiskasvanuks saades unustatakse tihtipeale ausus – lihtsam on mitte öelda ja võimalikku konflikti vältida. See raamat õpetab / tuletab meelde, kuidas olla aus, tagasisidestada konstruktiivset kriitikat ja õppida seda ka vastu võtma, nii et kumbki osapool ei saaks öelduga haiget, vaid võtaks seda positiivsena.

Seriaal

Larry Davidi ja Jerry Seinfeldi seriaal “Seinfeld” loodi USA-s aastatel 1989–1998 ning on üle maailma populaarne siiani. See telesari räägib põhimõtteliselt eimillestki. Vaatamata sellele tore vaatamine. Dialoog on kohati terav ja tabav ning kõik karakterid omanäoliselt ägedad.

Edasi soovitab:

Loe Raadio 2 saatejuhi Koit Raudsepa, ERR-i kultuuriajakirjaniku Tõnu Karjatse ja laulja Rita Ray kõiki sügisesi kultuurisoovitusi värskelt ilmunud Edasi paberajakirja sügisnumbrist.

Edasi toidu-, veini- ja reisitoimetaja Kadri Kroon soovitab:

Toidufilmide festival

Juba neljandat aastat on võimalik kinos Sõprus gastronoomilisi filmielamusi uhiuute dokumentaalfilmide näol nautida. Toidufilmide festivali ellukutsujad ja väsimatud toiduhaldjad Helen Saluveer ja Taivi Koitla vaatavad teie eest ära kogu uustoodangu toidu-joogi ja restorani alal ning nopivad kokku tõelised visuaalsed ja meeliliigutavad pärlid.

Seekordne peafilm “Püüdes perfektsust” (2021) räägib nelja tunnustatud jaapani koka loo, kel kõigil lähenemised oma tööle vägagi erinevad, aga püüdlus ülima täiuslikkuse poole on ühendavaks jõuks. Tallinnas elav ja töötav kokk Hiro Takeda vaatas filmi ning lähtuvalt oma jaapani juurtest pani sel puhul kokku viiekäigulise õhtusöögimenüü restoranis Lee, kus Hiro peakokana toimetab ja ise perfektsionismi taotleb.

“Loomult põhjamaine” räägib põhjamaiste restoranide raskest ja ennastsalgavast teekonnast Michelini tärnide poole püüdlemisel. “Mirazuri taastulek” kajastab Prantsusmaal Mentonis paikneva tipprestorani Mirazuri meeskonna pandeemia ajal ette võetud eneseleidmise rada biodünaamikat järgiva restoranini. Kavas on ka veinifilm, mis räägib üksipulgi lahti terroir’ mõiste ja selgitab pinnase mõju veinile. Aga ega kõike ei jõuagi mainida, osta Sõprusse piletid ära ning tee sügisõhtutele toidufännile sobiv hariv start. 15–18. septembril kinos Sõprus (Vana-Posti 8, Tallinn).

Ehe Jaapani pererestoran Haku ootab enne sulgemist külla

Kentmanni tänaval asuva USA saatkonna hoovis on Jaapani toidu sõbrad salaja koos käinud juba seitse aastat. Siin saab kõige autentsemat sashimi‘t ja Nigiri sušit, kindlasti soovitan tataki‘t, misoga kaheksajalga ja antrekooti. Kaasamüügiks pakutakse ainukesena Eestis isetehtud misot, sojakastet ja wokikastet. Peremees Shuichi Shiraishi on Jaapani riigilt saanud eelmine aasta jaapani köögi saadiku aunimetuse ja perenaine Marju hoolitseb südamega kõigi külaliste eest. Ise ütlevad nad, et Haku on nagu nende oma laps, kes lihtsalt suureks kasvas. Nüüd ootavad peret ees uued väljakutsed. Haku pakutavat saab nautida kuni oktoobrikuu keskpaigani, siis pakitakse potid-pannid kokku.

Haku restoran
Lätte 6, Tallinn
Tel: 5631 4547
info@haku.ee
FB: Jaapani restoran Haku