Etendus ajast, mida vähesed julgevad torkida. Teatrikommentaar.

Lauri Lagle lavastus "Ainult jõed voolavad vabalt". Foto:Kristiina Praks/ Von Krahli teater/ Ekspeditsioon.

Lauri Lagle rebib oma viimases Von Krahlis tehtud lavastuses vaataja meid ühiskonnas ümbritsevatest heietustest otse meie aega, kaasaegsete keskele. Seda teemat julgevad vähesed lavastajad torkida, sest kardetavasti meie aeg ärritab publikut. Et see lavastus on pooli vaimustanud ja pooli häirinud, on seega ootuspärane.

Lauri Lagle viimase lavastuse pealkiri “Ainult jõed voolavad vabalt” on kaugel tõest. Ainult kolmandik maailma jõgedest voolab vabalt. Ja see number kahaneb tempokalt. Laglet huvitavad muidugi inimesed rohkem kui statistika või jõed ja ta on vaeva näinud, et leida need, kes voolaks vabalt, kelle teel ei ole halvasti ehitatud tammi, maanteid, keda ahned põllumehed lihtsalt veest kuivaks pole väänanud. Tema ainus probleem on, et niisugusi inimesi on alles veel hulga vähem kui kolmandik, vaid mõned üksikud voolavad vabalt.

Silvia Pärmann

Silvia Pärmann on Edasi kaasautor, fotograaf ja ajakirjanik, kes on viimased kümme aastat toimetanud mitut arhitektuurile, disainile või moele keskenduvat ajakirja. Loe artikleid (259)