Johanna Maria Mängel: psühhedeelne pillerkaar – 1967. aasta Armastuse Suvi. Follow the White Rabbit

Sügisel on komme meid nostalgiliseks muuta ning suvele tagasi vaatama panna. Kui juba, siis juba: keerame aja korralikult tagasi ja vaatame läbi kaleidoskoobi 50 aasta eest San Franciscos toimunud Armastuse Suve ning seda ümbritsenud ennenägematut sotsiaalset revolutsiooni ja popkultuuri plahvatust.

Seemned panid Haight-Ashbury ristmikul idanema biitnikud, kes 1950ndatel selle San Francisco linnaosa poole liikuma hakkasid. Originaalsed hipsterid nagu Jack Kerouac, Neal Cassady ja Allen Ginsberg veetsid aega 1953. aastal asutatud Lawrence Ferlinghetti City Lights raamatupoes nautides espressot, jazzi ja jointe. Hashbury värvilistes viktoriaanlikes majakestes said nad kokku Berkley Ülikooli poliitiliste aktivistidega, kellega neid sidus teatud mässumeelsus Vietnami sõja, kehtivate jäikade, diskrimineerivate normide ja materiaalsete väärtuste vastu ning siiras soov eneseavardamise läbi lihtsalt, kuid vabalt kogukonnana elada. See põrandaalune alternatiivkultuur tõmbas ligi aina enam noori boheemlasi. Nende seas olid ka Allen Cohen, endine õpetaja Brooklynist, kellest sai subkultuuri peamise meedia väljundi, põrandaaluse ajalehe; The San Francisco Oracle kaasasutaja ning Janis Joplin, keda oma kodukandis Texases julmalt kiusati ja kes nägi Hashburyis pääseteed kohta, kus erisugusust häbistamise asemel tähistati.

Johanna Maria Mängel

Johanna Maria Mängel on vabakutseline muusikaajakirjanik ja sotsiaalteaduse magister, keda paeluvad eelkõige eri kultuurinähtuste allikad, allhoovused ja mõjud ning muusika äärealad. Loe artikleid (63)