Katri Delimoge: interruptyourvacation. Naerdes edukaks

Mul oli kunagi võimalus töötada üsna külg külje kõrval ühe “kontorihumoristiga”, kes sisustas oma (ning suuresti ka oma kolleegide) päevi vaikse kihina saatel teiste toolidele knopkade libistamise, arvutihiirte alla nätsu kleepimise ja a la “vaata, lehm lendab”- stiilis huumoriga. Temaga töösuhte lõpetamisel sõnas ta oma lõpukõnes: “Nonii, rahvas, nüüd surete küll kõik igavuse kätte ära!”

Aga mitte sellisest huumorist ei taha ma rääkida, vaid, Huumorist, suure algustähega. Indiviidide-meeskondade-organisatsioonide edulugude juures on heal naljal määratult tähtis roll, aidates luua ja hoida koostöösuhteid, toetada loovust ja tiivustada endast parimat välja panema.

Kuigi töiselt keskkonnalt eeldatakse üldjuhul tõsidust, sest tegemist on raha teenimise ja edu saavutamisega – see on tõsine asi! – , kuhu huumor ning naer ei tundu esiti sobivat, siis maitsekas, aja- ning asjakohane ja mitte kedagi kuidagi halvustavalt riivav nali muudab töö tegemise nauditavamaks ja sel on kahtlemata mõju ka ettevõtte tulemuslikkusele. Alljärgnevalt mõned mõtted huumori tervendavast mõjust töökeskkonnale ja tulemuslikkusele. Meeldetuletamiseks ja kasutamiseks.

  • Huumor aitab luua ja sälitada suhteid

Kellele ei meeldiks igapäevaselt töötada üheskoos inimestega, kes lisaks sellele, et nad on kompetentsed ja meeldivad, oskavad ka nalja teha ning seda mõista? Et töö tegemine ei oleks lihtsalt 8.00-17.00 hambad ristis rebimine, siis mõni humoorikas märkus, nöök, ei ole kunagi üleliia, see tõstab tuju ja näitab tähelepanu. Üheskoos naljatlemine loob mõnusa keskkonna ja ühtsustunde, ka pingelisemad perioodid ei tundu siis enam nii kohutavad.

  • Huumor aitab stressi maandada

Kriitilises situatsioonis võib aja- ning asjakohane nali mõjuda lausa uskumatult leevendavalt. See on vabastav ja rahu sisendav, kui keegi keerulises olukorras oskab näha olukorra humoorikamat, helgemat külge, aga siin tuleb olla muidugi ettevaatlik – kui nali niigi juba stressirohkes olukorras ikka täiesti “aia taha läheb”, võib see lisada tulisust veelgi juurde ning kõik võib muutuda veelgi plahvatusohtlikumaks.

  • Huumor genereerib rohkelt “ahhaa”- momente!

Huumor mängib olulist rolli loomeprotsessis, kus on võimalik vabalt visata õhku kõiki (antud ajahetkel ükskõik kui tobeda või naljakana mõjuvaid) mõtteid. See aitab vaigistada meis pesitsevat liigset enesekriitilisust ja lasta asjadel lihtsalt voolata. Võin mitmete isiklike kogemuste najal väita, et pole sugugi mitte haruldane, kui just huumorikast märkusest arutellu pööre tekib ja ideest tõeline edulugu sünnib!

  • Huumor tekitab usaldust

Huumor on kõige selgem näide meie olemusest – “Vot just selline ma olengi!” Inimene, kes julgeb end läbi huumori avada, annab ühtlasi märku ka oma valmidusest teisi usaldada. Selline inimene on enesekindel, ennast teadvustav ja mitmete uurimuste kohaselt ka intelligentne (huumorit peetakse intelligentsuse märgiks). Intelligentset, avatud ja enesekindlat inimest on ka lihtsam usaldada.

  • Huumor tõstab produktiivsust 

Õnnelikud inimesed (ja hea huumor on õnnetunde loomisel ülioluliseks faktoriks!) on avatud, suhtlemisaltid, teistega omi mõtteid ning ideid jagavad ega tunne igasugu pseudohirme stiilis “aga mis siis, kui…” Meeskondlikus ja organisatoorses kontekstis loob taoliste inimeste kogum kokkuvõttes üheskoos produktiivsema keskkonna, kus kirg ja entusiasm oma tegemiste vastu on nakkav ning reaalselt ka suuri tulemusi tootev. Win-win all around!

Enne kui lähed puhkusele

Lisaks sellele, et me avame end vahetu (naljatleva) kommunikatsiooni kaudu, siis tükikese endast saab jätta ka puhkusele-komandeeringusse minnes oma out of office sõnumisse. No ikka selleks, et kolleegide ning koostööpartnerite meelt lahutada! Aga ka selleks, et päriselt … puhata. Siinkohal üks väga hea näide, kus on piisavalt huumorit ja empaatiat, mis ei jäta kahtlust kirjutaja soovist (puhata), aga panemata ka lugejat kuidagi ebamugavasse olukorda.

I am currently out of the office on vacation.

I know I’m supposed to say that I’ll have limited access to email and won’t be able to respond until I return – but that’s not true. My blackberry will be with me and I can respond if I need to. And I recognize that I’ll probably need to interrupt my vacation from time to time to deal with something urgent.

That said, I promised my wife that I am going to try to disconnect, get away and enjoy our vacation as much as possible. So, I’m going to experiment with something new. I’m going to leave the decision in your hands:

• If your email truly is urgent and you need a response while I’m on vacation, please resend it to interruptyourvacation@firstround.com and I’ll try to respond to it promptly.
• If you think someone else at First Round Capital might be able to help you, feel free to email my assistant, Fiona (fiona@firstround.com) and she’ll try to point you in the right direction.

Otherwise, I’ll respond when I return…

Warm regards,
Josh

Kirja autor Josh Kopelman on Ameerika ettevõtja, riskikapitalist ja filantroop

Katri Delimoge

Katri Delimoge on rahvusvaheliselt CIPD (London, UK) kvalifitseeritud personalijuht, rahvusvaheliselt akrediteeritud lahenduskeskne coach, sertifitseeritud Positive Power & Influence läbirääkija (London, UK), motivatsioonikõneleja, autor ja koolitaja-fassilitaator. 2014.a. on ta saanud tunnustatud Developing People Globally (CIPD, UK) poolt. Ta on ajakirja Director kaasautor ja konsultatsiooniettevõtte HCD Services asutaja ning peab ingliskeelset blogi, mis on pühendatud innovaatilistele inimeste arengut ja kasvu käsitlevate teemade kajastamisele. Loe artikleid (1)