Merle Viirmaa: kuidas meeskonnas suuremat usaldust luua

Merle Viirmaa.

Hoiakut ja võimet üksteist usaldada peetakse üheks kõige olulisemaks tulemusliku meeskonna omaduseks. Mida me usalduse all mõistame ja kuidas suuremat usaldust luua?

Usaldus on oluline, sest usaldus on psühholoogilise turvalisuse vundamendiks. Arvukad uuringud näitavad, et edukate meeskondade olulisim tunnus on just psühholoogiline turvalisus. Usalduslikus ringis julgeme küsida. Ajendatuna uudishimust ja selguse saamise soovist, küsida aeg-ajalt ka “rumalaid”ja “mittesobivaid” küsimusi. Samuti suurendab usaldus heatahtlikkust ja vähendab valearusaamu. Kommunikatsioon pole must-valge, selles on alati taust, perspektiiv ja tõlgendused. Lisaks kiirendab usaldus innovatsiooni ja otsustusvõimet. Innovatsioon eeldab tahet katsetada, valmisolekut ebaõnnestuda ja uuesti üritada. Usaldus ei soodusta vaid riskivõtmist, vaid ka kiiret edasi liikumist. Ja tegelikult on ju üksteist usaldades elu lihtsalt parem ja lõbusam.

Merle Viirmaa

Merle Viirmaa on juhtimiscoach (PCC) ja AoEC coachingu programmide õppejõud EBS’s. Tal on 20 aastat juhikogemust Eesti suuremate meediaettevõtete juhatustes, coachina on ta olnud partner rohkem kui 100 juhile. Loe artikleid (14)