Moe- ja disainiuudised: juuli

Marimo värsket kollektsiooni luues pidas disainer Mariliis Pikkar silmas brändi rahvusvahelist klientuuri - rõivad sobivad erinevale kehatüübile, suurusele, vanusele. Foto: Luke Forgeron .

Südasuvi annab lõpuks võimaluse kodumaiste disainerite värskeid kollektsioone kanda, millest enamus arvestab siiski põhjamaise suve eripäradega: Marimo kollektsiooni ei pea kindlasti suve lõppedes garderoobi sügavusse lükkama, Woolishi rõivaste peen merinovill sobib ka arvukateks jahedateks suvepäevadeks. Disainimaailma keskmes on pikalt pausil olnud või väiksemas mahus toimunud festivalid, mis nüüd kaotatud aega tasa teevad, ning moe- ja disainihuviliste rõõmuks pakub suvi head filmi- ja näitustevalikut.

“Moe- ja disainiuudised” on rubriik moest ja disainist huvitatud lugejale. Nopime infovoost välja silmapaistvad Eesti moe- ja disainivaldkonda puudutavad sündmused ning soovitame põnevaid ja harivaid moeteemalisi näitusi, filme ja podcast’e.

Mood

Woolishi esimene suvekollektsioon on valmistatud 100% meriinovillast ning  lõngajääkidest.

Woolishi suvekollektsioon 2022.

Eesti kudumibrändi Woolish ajaloo esimesest suvekollektsioonist  “Lemon Sour” leiab nii violetseid üleelusuuruses kampsikuid kui ka mahedates tsitrusetoonides vabalt langevaid kleite, lisaks seelikuid ja toppe.

Ühelt poolt toob kollektsioon esile reisimise ja elunautlemise luksuslikuma poole. Teisalt vihjab sportlikkusele, mis meenutab suviseid tennisemänge. Brändi loojad tahavad tutvustada meriinovilla ägedamat poolt ja murda stereotüübi, et justkui meriinovill ei sobiks soojemateks ilmadeks või sportlikeks tegevusteks, rääkimata meie jahedamatest suvepäevadest.

Stella Soomlais lõi koostöös kunstnik Madli Laviniga suvise mikrokollektsiooni

Stella Soomlaisi ja kunstnik Madli Lavini koostöös valminud kotikollektsioon.

Nahadisainer Stella Runnel, kes seisab brändi Stella Soomlais taga, jätkab limiteeritud kollektsioonide tegemisel koostööd kohalike kunstnikega ning Krõõt Kukkuri ja Anna Kõuhkna järel on seekord tema partneriks Madli Lavin. Kollektsiooni teeb eriliseks see, et Madli Lavin maalis otse nahale ning Stella Soomlaisi stuudio meister lisas hilem maalist lähtuvalt sellega sobivad detailid, nagu näiteks sangad. See teeb igast kotist unikaalse kunstiteose – kott on ühtleagu ka maal, mida saad lihtsalt igapäevaselt kaasas kanda.

Marimo suvekollektsioon kui põhimõtte “rohkem on vähem” meistriklass

Marimo tuli välja suve kollektsiooniga “Sisemine jõud”,  mis on oma olemuselt värske, minimalistlik ning šikk ning mille keskmes on valge siidist slip-dress, mis võlub oma lihtsuse ning lugematute kandmisvõimalustega.

Kõikide kollektsiooni toodete ühisjooneks on võluvalt lihtne disain ning hooaja ülesus. “Disainides sean alati eesmärgiks, et tooteid oleks võimalik palju kanda ja seda igal hooajal. Hinnaline rõivaese ei tohiks jääda kappi seisma erilist sündmust ootama,” ütleb brändi asutaja ja loovjuht Mariliis Pikkar. “Julgustan naisi kauneid rõivaid kandma igapäevasemalt, sest iga päev on eriline. Selleks jagame oma kanalites ka erinevaid stiliseerimisnippe ja -ideid, et anda inspiratsiooni, kuidas pidulikena tunduvaid rõivaid igapäevaselt kanda.”

Seitse lühifilmi Eesti pärimusmoest

Moesündmuse Estonian Fashion Festival 2022 raames linastunud OmaMood moeetenduse lühifilmid on nüüd YouTube’i kanalil kõigile nähtavad.

TÜ Viljandi Kultuuriakadeemia, Estonian Fashion Festivali ja režissööri Kadi Aare koostööna valmis seitse unikaalset moeteemalist filmi, mis näitavad traditsioonilist pärimusmoodi värskes võtmes. Näha saab Vilve Undi, Katre Arula, Annika Vaalma, Kristina Libe, Sirje Ani, Anu Sirkase ning Grete Küppari & Maarja Palu uutest kollektsioonidest loodud lühifilme. Kõikide kollektsioonide märksõnaks on jätkusuutlikkus, pärimus ning käsitöö.

Näiteks Vilve Undi & Ulvi Kangru kollektsioon „Teelised …“ sai tõuke Peet Areni maali „Kirikuteel“ naiste rõivaste uudsest värvikombinatsioonist ja Kristjan Raua graafiliste joonistuste „Tähtede all“ kollakas-pruunist koloriidist; Annika Vaalma kollektsioon „57° 49′ N, 27° 27′ E“ ehk Obinitsa on inspireeritud setode kultuuripärandist – rahvarõiva lõigetest, tikanditest, seto muinasjuttudest ja kauge uurali kajast.

Vaata kõiki ülejäänud filme SIIT.

Disain

Tänavuse Disainiöö fookuses on rohedisain

XVII Disainiöö toimub 19.–25. septembril 2022 Balti Manufaktuuris, kuid jõuab läbi oma satelliitide üle kogu Tallinna. Nädal aega vältava disainifestivali keskmes on seekord rohedisaini ja kestlikkusega seotud teemad. Toimub rahvusvaheline konverents “Rohe-olemine: WTF?*”, mille peaesinejaks Maailma Disainiorganisatsiooni (WDO) president David Kusuma, tutvustatakse nutikaid ringmajanduse näiteid Eestist ja välismaalt ning viiakse taaskasutuse teema osalejateni läbi praktiliste töötubade. Mahukas lasteprogramm Mini Manufaktuur pakub põnevat avastamist ning arendavaid tegevusi ka kõige noorematele külastajatele.

Disainiööl ei jää tulemata ka Eesti Disaniauhindade Gala, kus selguvad parimad erinevates disainivaldkondades, sealhulgas alati oodatud Eesti innovaatilise tootedisaini auhinna BRUNO võitjad, kestlikule rõivadisainile pühendatud omanäolist lavastuselamust pakkuv rõivadisainietendus D_O_M, disaineritega kohtumist ning endale põnevate disainitoodete soetamist võimaldav disainiturg Disainitänav.

Eestlased noppisid Euroopa disainiauhindade jagamisel kaks hõbedat ja kolm pronksi

Juunis Tallinnas toimunud Euroopa disainiauhindade jagamisel anti välja kokku 47 auhinda, millest viis – kaks hõbedat ja kolm pronksi digitaaldisaini valdkonnas – jäid koju.

Pärast kaheaastast virtuaalpausi kogunes Euroopa disainieliit seekord Tallinnas. Kolm päeva kestnud töötubades, seminaridel ja konverentsil osales enam kui 100 disainerit ja bürood Euroopast ja kaugemalt. Üritus kulmineerus disainiauhindade väljakuulutamisega. Eesti disainibüroodest said auhinnalised kohad: DUX, Velvet, Neway ja Platvormi, Stuudio Stuudio, Disainiosakonna ning inphysica stuudio ühisprojekt.

Tallinn 2035 Arengustrateegia veebilehe eest pälvisid hõbemedali digitaalse disaini stuudio Platvorm, Stuudio Stuudio, Disainiosakond ja arhitekt Raul Kalvo. Korporatiivse kodulehe kategoorias pälvis hõbemedali büroo Velvet lahendus biotehnoloogia kiudude tootjale FiberPartner. Pronksi vääriliseks osutusid infoveebi kategoorias büroo Disainibüroo Dux (projekt: Fibenol koduleht); digitaalse enesepromo kategoorias
Dux stuudio uus koduleht; promo veebilehe kategoorias Tartu disainibüroo Neway (projektiga Ganttic koduleht).

Aasta agentuuriks valiti Hollandi disainibüroo Verve, kes ühtlasi pälvis ED-Awards konkursil kulla digitaalse identiteedi kategoorias. Projekti tellijaks on Eesti finantstehnoloogia ettevõte TUUM.

Euroopa Disainifestival 2022 lõpetamine Tallinnas.

Näitus

Ehtenäitus FOR SALE/NOT FOR SALE Pärnu muuseumis

Foto: Pärnu Muuseum.

Pärnu muuseumi selle suve näitus FOR SALE/ NOT FOR SALE, mille keskmes on ainulaadne kodarrahade kogu ja kus silla uue ja möödunu vahel loovad 12 eesti metallikunstniku, kes lõid kaasaegsete kodarrahade prototüübid, mille keskel on Eesti Panga poolt antud mündid.

Kodarraha ehtetüüp on omane just Pärnumaale. Näitusel on eksponeeritud eksklusiivsemad leiud muuseumi ehtekogust ning Pärnuga seotud kullasseppade Magnus Brackmanni ja Johann Baumanni tööd. Kaasaagsete ehete maailma avab ukse Eesti Metallikunstnike Liit oma aastanäitusega. Suure osa kaasaaegsete ehete väljapanekust moodustab Jaan Pärna isikunäitus, kus Pärnumaalt pärit ning 40 aastat eesti ehtekunstis figureerinud mees on välja valinud säravamad näited oma eri loomeperioodidest.

Silvia Pärmann

Silvia Pärmann on Edasi kaasautor, fotograaf ja ajakirjanik, kes on viimased kümme aastat toimetanud mitut arhitektuurile, disainile või moele keskenduvat ajakirja. Loe artikleid (259)