Raivo Vare: tippkohtumiste karussell ja olulised otsused

Raivo Vare. Illustratsioon: Toon Vugts

Viimase nädala inforuumi on alates jaanilaupäevast täitnud tippkohtumiste karussell Euroopas. Esmalt EL-i tippkohtumine Brüsselis, seejärel G7 tippkohtumine Baierimaal Elmau lossis ning siis veel NATO tippkohtumine Madridis. Ja kõigil neil oli Ukraina teema üheks keskseks. Millised olid olulisemad otsused?

Euroopa Liit tegi ajalugu Ukraina jaoks

Kõige tähtsam EL-i tippkohtumise tulemus Ukraina (ja Moldova) seisukohast oli nende nimetamine EL-i liikme kandidaadiks. Loomulikult on tegu paljuski sümboolse aktiga ja teekond liikmeks saamiseni võtab neil riikidel kindlasti palju aastaid, kuid see on ukrainlaste jaoks väga motiveeriv. Tuletagem meelde, et 2014. aasta Euromaidani revolutsioon sai alguse just sellest, et ukrainlased polnud nõus oma presidendi, Moskva-meelse Janukovõtši ootamatu keeldumisega allkirjastada assotsiatsioonileping EL-iga Vilniuses. Nüüd aga on jutt hoopis kangemast – ametlikust kandideerimisest. See sai võimalikuks Putini algatatud suure sõja tõttu. Kuid selle asemel, et väärata sõja abil Ukraina liikumist läände, anti sellele vaid hoogu juurde.

Raivo Vare

Raivo Vare on hariduselt jurist, lõpetanud Tartu ülikooli õigusteaduskonna ja EBSi magistriprogrammi cum laude. Olnud riigiminister ning teede- ja sideminister, tippjuht pangandus- ning transpordi- ja logistikasektori firmades. Tegev paljude avaliku sektori ja erialaorganisatsioonide, samuti eraettevõtete juhtorganites. Kord kuus vahendab Raivo Vare Edasi lugejatele oma mõtteid tähenduslikest rahvusvahelise elu sündmustest. Loe artikleid (100)