Neeme Järvi: “Rahval, kes ei hinda kultuuri, pole tulevikku”

Neeme Järvi. Foto: Iris Kivisalu

Maestro Neeme Järvil, kelle teeneid muusikavaldkonnas nii Eestis kui globaalselt võib üles lugema jäädagi, täitus juunis 85. eluaasta. Edasi kaasautor Iiris Viirpalu kohtus maestroga, et vestelda Eesti kultuurist, heaks dirigendiks olemisest, muusikute pealekasvust ja haridusest ning väliseestlusest ja identiteedist.

Neeme Järvi: Teate, ma sooviksin kohe alustada üldiste teemadega, mis mul hingel on ja mille peale pidevalt mõelnud olen. Helilooja Madis Järvi kirjutas pandeemia ajal “Morbiidse sümfoonia” ja ma mõtlesin seda esitada oma sünnipäevapidustuste raames kontrastina kogu tähistamisele. Sest mõelge, milline kontekst meil ikkagi on: pandeemia, barbaarne sõda, mis Ukrainas toimub, samas ka vene kultuuri keelamine. See sümfoonia sobis väga hästi juubelikavva. Kultuurivaldkondade, klassikalise muusika alarahastamine meil Eestis on ka probleem, millega olen tegelenud.

Iiris Viirpalu

Iiris Viirpalu on lõpetanud semiootika ja kultuuriteooria magistri ning tegutsenud aastaid nii kultuurikorraldaja kui ka vabakutselise kriitikuna. Ta on kirjutanud arvustusi, arvamusartikleid ja teinud intervjuusid kultuuriväljaannetele. Iiris on Edasi kultuurirubriigi kaasautor. Loe artikleid (51)