Duuabl: meie visioon on teha kaasaegne tööelu võimalikuks tuhandetele inimestele. Platvormitöö on uus reaalsus

Foto: Duuabl.

Tööjagamisplatvorm Handies läbis brändiuuenduse ja kannab nüüdsest nime Duuabl. Ümberpositsioneerimisega võetakse ette välisturule minek, kuid ka elulised probleemid nagu sotsiaalne kindlustunne ja teenusepakkujate õiglane tasustamine. Rakenduse kaudu saavad oma teenuseid pakkuda nii (väike)ettevõtted kui ka eraisikud.

Euroopa Komisjoni andmetel kasvab platvormitöötajate arv Euroopa Liidus 2025. aastaks 43 miljonini, moodustades 20% EL-is elavatest majanduslikult aktiivsetest inimestest. Arenguseire Keskuse uuringu järgi pakub juba 7% Eesti elanikkonnast (u 56 000 inimest) oma teenuseid vähemalt kord nädalas mõne platvormi kaudu.

Duuabli tegevjuhi Tavi Maastiku sõnul on jagamismajandus alles tuure kogumas. “Kui me eelmisel aastal Handiese tööjagamisplatvormiga turule tulime, pakkusime suuresti töömeeste (inglise keeles handyman) leidmise teenust. See oli aga alles algus. Aina enam väärtustatakse oma aega ja olgem ausad, ka mugavust. Seda näitab uueks normiks saanud toidutellimine ja liikumisvõimalused linnas. Miks peaks elektriku, santehniku või koristaja tellimine olema keerulisem?”

Kelle huvides ma töötan?

“Kõik teenused, mis on kättesaadavad digitaalsel platvormil, peavad olema head. Nii kasutajale, kes teenuse tellib, kui ka teenuse osutajale. Enamikul vahendusplatvormidel on küll tasemel väärtuspakkumised kasutajatele, kuid tihtipeale unustatakse ära tööde teostaja heaolu. Meie eesmärk on seda muuta ja luua oma Tegijatele unistuste töökoht, kus sotsiaalne kindlustunne ning tugisüsteem saavad kokku paindliku eluviisi ja õiglase tasuga,” räägib Tavi Maastik.

“Jagamismajanduse suurimad probleemid, millega praegu silmitsi seisame, on ebaühtlane sotsiaalkaitse, töö intensiivistumine ja madal sissetulek. Tänaseks on meil olemas vajalikud instrumendid, et lahendada ära platvormitöös esile kerkinud kitsaskohad. See on ka põhjus, miks oleme motiveeritud edasi liikuma suurematele turgudele.”

Tavi Maastik.

“Meie visioon on teha kaasaegne tööelu võimalikuks tuhandetele inimestele. Kui räägitakse neljapäevasest töönädalast, tööandja pensionist, optsioonidest, suvepäevadest, koostegemisest, siis kõik see jääb tavalistele oskustöölistele kättesaamatuks. Rääkimata finantsvabadusest või elukestvast arengust. Need tublid inimesed, kes teevad meie ühiskonnas igapäevase toimimise elamisväärseks, rabavad mitmel positsioonil kuni 300 tundi kuus, et söök oleks laual ja katus pea kohal. See ei ole jätkusuutlik süsteem.”

Alustades Duuabli platvormil tööd, saab iga Tegija määrata oma tunnitasu ise, olenemata nõudlusest, kellaajast või asukohast. “Meie eesmärk ei ole Tegijat piirata. Selle asemel anname spetsialistile vabad käed oma aja ja oskuste hinnastamisel. Tegijad mängivad suurt rolli ka meie toote arengus, kuna võtame nende muresid ja ettepanekuid päriselt kuulda. Esimesena meenuvad ettevõttena registreerumise süsteem, litsentsitasu vähendamine aktiivsetel Tegijatel kui ka pikemaajaliste projektide sissetoomine. Näiteks võtame koostöös Tegijatega sel aastal käsile esimesed suuremad ehitus- ja rekonstrueerimisprojektid. See tähendab, et kogu hoone rekonstrueerimist korraldab Duuabli projektijuht, kuid tööde teostajad on Duuabli rakenduse Tegijad.”

Duuabli rakenduses saavad oma teenuseid pakkuda nii (väike)ettevõtted kui ka eraisikud. “Meie seas on väga palju kuldsete käte ja hiilgava mõistusega inimesi, kes ei ole endale ettevõtet loonud. Meie silmis pole see takistus, kui eraisikust Tegija suunab oma tulud ettevõtluskontole. Selleks, et Tegijaid sellest teemast teadvustada, oleme korraldanud infotunde koos LHV digipanganduse juhi Margus Hollandiga ning Tegijaks registreerimisel edastame kogu info seaduslikuks tegutsemiseks. Meie jaoks on oluline, et Tegija teaks nii oma õigusi kui kohustusi.”

Mida nimemuutus kasutajatele kaasa toob?

Nimemuutus esialgu suuri muudatusi kaasa ei too ja nutiseadmesse laaditud Handiese rakendus uuendab end automaatselt. Põhilisi tootegruppe saab klientidele olema kaks: Duuabl ja Duuabl Works. Samuti jääb kehtima praegune kahe rakenduse süsteem, millest üks on mõeldud Tegijatele (Duuabl Tegija), teine klientidele (Duuabl).

Täielik üleminek uuele kaubamärgile võtab kauem aega, sest käsile on võetud ka rakenduste kasutajamugavuse ning klienditoe süsteemi edendamine. “Tööd jagub, nii meile kui ka Tegijatele.”

Promotsiooniartikkel on lugejale kasulikku ja huvitavat sisu pakkuv reklaamiformaat, kus ettevõte saab teksti, pildi või video vahendusel tutvustada oma parimaid kogemusi, tooteid ja teenuseid. Kõik “Promotsioon” lood on märgistatud ja Edasi poolt heaks kiidetud kui lugeja jaoks kasulikku sisu sisaldav materjal. “People don’t read ads. People read what interests them, and sometimes it’s an ad.” /Reklaamiguru Howard Gossage/