Moe- ja disainiuudised: juuni

Üle pika aja on Eestis sündinud kohapeal disainitud ja toodetud tapeedikollektsioon, Triinu Silla loodud "Ootamatud peegeldused".

Kaua oodatud suvi moemaailmas peegeldab rahuigatsust ja ülistab vabadust.

Nende väärtuste ümber keerlevad Kirill Safonovi, Tanel Veenre, Karolin Kuusiku, Aldo Järvsoo ja paljude teiste kollektsioonid. Disainerid otsivad lahendusi ka kliimakriisile, tulemuseks ainult roheenergiat kasutav Toku kingabränd ja konkursil RoheAsi sõelale jäänud kümned planeedile sõbralikud tooted. Pandeemia toodud teadmine, et heaolu sõltub meie kodusest keskkonnast, on andnud tuule tiibadesse mitmele Eesti brändile, tutvustame esimest Eesti tapeedikollektsiooni Baubauwallilt ja uut vaaside ning keraamiliste esemete brändi Stuudio Bergamont.

“Moe- ja disainiuudised” on rubriik moest ja disainist huvitatud lugejale. Nopime infovoost välja silmapaistvad Eesti moe- ja disainivaldkonda puudutavad sündmused ning soovitame põnevaid ja harivaid moeteemalisi näitusi, filme ja podcast’e.

Mood

Kirill Safonovi rahuootusest kantud suvekollektsioon

Kirill Safonov tuli nappidele soojadele suvepäevadele mõeldes välja suvise kapselkollektsiooniga, mis paneb moodsasse vormi etnomustrid ning sosinal luksusest rääkivad pidulikumad kleidid. Sinivalgete toonidega mängiv kollektsioon teeb varjamatu vihje rahusoovile, mis Euroopas kõigi suve läbivaks tooniks on.

Toku kingad – mugavad nii jalgadele kui meie planeedile

Toku sandaalid, disain Piibe Tomp. Foto: Liina Notta.

Tihti Eesti esimeseks disainjalatsite brändiks nimetatud Toku tähistab viiendat sünnipäeva uute sandaalidega ning tootmise 100% roheenergiale üleviimisega.

Algusest peale Toku kingi disaininud Piibe Tomp jälgib, et iga kingapaari saaks kokku võtta kolme sõnaga: kvaliteet, mugavus, mängulisus. “Kui te küsite, kust ma inspiratsiooni ammutan, siis mulle tundub, et seda on igal pool. Kui olla avatud silmadega ja lihtsalt kuulata, siis need seosed, mis tekivad, ongi inspiratsiooniallikaks,” ütleb Piibe Tomp. “Uued teadmised tulevad kindlasti kogemusest – iga eelneva toote loomisprotsess õpetab ja saadud tagasiside annab uut sisendit, kuidas paremini teha. Tulin ka uuesti kooli tootedisaini õppima, et näha asju teisest perspektiivist ning ennast disainerina arendada.”

Toku sandaalid, disain Piibe Tomp. Foto: Liina Notta.

Lisaks nendele kolmele märksõnale on kogu Toku ja selle vanema sõsara OmaKinga tootmises olnud ülimalt oluliseks jätkusuutlikkus. Tootmises tekkivaid jäätmeid kasutatakse teiste toodete valmistamisel, nagu näiteks väiksemad lastejalatsid, jalatsite detailid, tallatooted. Toku populaarsete vildist susside vildijäätmeid pakub ettevõte aga käsitöölistele vaibakudumiseks ja tooted on pakendatud tekstiilijääkidest valmistatud sussikottidesse.

Eelmisest aastast kasutatakse toodete valmistamisel 100% rohelist elektrienergiat ja lisades Toku e-poes ostukorvi puu, saab päriselt ühe puu Eesti metsa istuda!

Karolin Kuusiku, Aldo Järvsoo ja Tanel Veenre moemaagiat täis reis kujutlusvõime piirimail

Kuusiku, Veenre ja Järvsoo ühine moešõu oli selle moesuve kahtlemata oodatuim sündmus, mis juuni alguses lõpuks publiku ees maandus. Lennusadamas toimunud moeetendusel hõljus 500 meetrit siidi, catwalk’i täitis üle 30 modelli, ilmavalgust nägi üle 200 komplekti, jalge all oli 250 meetrit lavalaudu.

Lennusadam mattus Tanel Veenre, Aldo Järvsoo ja Karolin Kuusiku ühisel moeetendusel “Miraaž” ühtäkki üleni siidi värviliste kangavirvenduste ja lilleõite rüppe.

“Alustasime selle šõu ideelennuga Taneliga juba kohe peale eelmisel suvel toimunud Haapsalu raudteejaama etendust. Õhus oli palju küsimusi. Kus järgmisena, mis teeme, kellega koos?! Vaimusilmas kangastus loomulik keskkond, tuul ja päikeseloojang. Mida lähemale nihkus aga šõu kuupäev, saime aru, et Eesti ilm alati ei toeta selliseid hulljulgeid ettevõtmisi, ning kolisime šõu siiski turvalise katuse alla,” räägib Aldo Järvsoo.

Järvsoo ja Veenre kõrval näitas üle kaheksa aasta oma kollektsiooni moelooja ning stilist Karolin Kuusik: “Minuga on asi lihtne. Iga kollektsiooni, iga riideeseme loomisega asun ma jälle otsast peale tõe otsingutele. Kuskil on mingi tuum, mida on raske sõnadesse panna – ehk on see absoluutne ausus enda vastu, killuke perfektsust, värvi ja vormi kombinatsioon, mis mõjub vääramatult inimese alateadvusele? Sekundi jagu õndsust, ilu ja inetust, ülevat ja maist, geomeetriat ning orgaanikat. Ja siis… siis on see jälle läinud. Aga ma ei jäta, ma jätkan oma otsinguid kõigest hoolimata ja sellepärast ongi see kollektsioon teie ees.”

Disain

Eesti esimene tapeetide autorikollektsioon   

Baubauwalli tapeedidisainer Triinu Silla.

Aasta alguses Eestis tapeeditootmise traditsiooni taastanud ettevõte Baubauwall tuli välja esimese Eesti disaineri loodud tapeedikollektsiooniga, Triinu Silla 37 tapeedist koosneva kollektsiooniga “Ootamatud peegeldused”.

Kollektsiooni võtmesõnaks on kordus. Tapeedikunst ongi ju korduste kunst. Sama motiiv või muster seinast seina, paanilt paanile. Võti peitub selles, kuidas tõlgendada kordust ja kui tihedalt mustrit disainida nii, et muster ei koormaks, vaid toetaks interjööris viibijat.

“Ootamatud peegeldused” räägib ootamatutest kordustest, eksootiliste elementide lõimumisest ning peegeldustest. Kollektsioonis tabab kaleidoskoopilisi sebrasid, sulgi segatud sooja abstraktse nahasarnase faktuuriga ja maapinna kihtidest inspireeritud elemente.

Baubauwall pakub nutika IT-lahenduse abil valitavaid ja täpselt soovitud seinamõõtu lõigatud tapeete, mis trükitakse keskkonnasõbralikule fliistapeedi materjalile.

Kas helivõnked saab panna tapeedidisaini? Jah, saab küll. Kollektsiooni sügavates toonides disainid on sobilikud nii avalikku ruumi kui kodustesse interjööridesse.

Stuudio Bergamoti unikaalsed ja skulptuursed vaasid ning vormid

Stuudio Bergamonti kollektsioon “Mull”. Disain Krista Teinveld.

Uus Eesti keraamikabränd Stuudio Bergamot pakub savist võlutud eklektikat ja mängulisust, brändi asutaja Krista Teinveldi käsitsi valmistatud suured vormid ning vaasid on kõik ainulaadsed ja omanäolised.

“Igal esemel on nii-öelda tegija käemärk küljes, tulenevalt valmistamisest – glasuuri “vigade” olemus ja muud ootamatused, mis annavad esemele unikaalsuse,” ütleb Krista Teinveld. “Ühte ja sama vormi ma korduvalt uuesti luua ei suuda, kuna peale valmimist olen mõtetes juba järgmise juures. Samal põhjusel valmib ka tarbekeraamika potikedral väikeste tooteseeriatena.”

Stuudio Bergamoti suured skulptuursed vormid valmivad ribatehnikat kasutades, tarbekeraamika valmistab Teinveld potikedral stuudios kohapeal.

Bergamonti tooted on müügil stuudios, valikuga saab tutvuda Instagrami kontol ning peagi juba ka Stuudio Bergamoti kodulehel.

Disainikonkursi RoheAsi võitjate seas on nii mullast ehted kui ka autorehvidest sandaalid

Eesti Disainerite Liidu ning 2023. aasta Euroopa rohelise pealinna Tallinna keskkonnasõbralike ja jätkusuutlike põhimõtetega toodetud meenete disainikonkursile RoheAsi laekus kolmes kategoorias 41 tööd.

Seebialus ZEN.

Kategoorias “Sümboolne RoheAsi” sai esimese koha mesilasvahast toidurätik (Maret Sikstus). Kategoorias “Esinduslik RoheAsi” pälvis esimese koha seebialus ZEN (Anne-Liis Leht) ja teise koha rinnaehe MULD (Kristiina Laurits). Kategoorias “Väärikas RoheAsi” saavutas esimese koha Atmosphere Deviser (Airike Altnurme). Vaata kõiki võitjaid siit.

“Rõõm on tõdeda, et roheline teema on muutunud disainerite loomingu iseenesestmõistetavaks osaks. Poolkäsitöönduslike toodete puhul on seda loodussäästlikkust lihtsam teostada, eriti hea on aga, kui ka masstoodet saab keskkonnasõbralikult toota,” sõnas Eesti Disainerite Liidu president Ilona Gurjanova.

Märtsist mai keskpaigani toimunud Eesti Disainerite Liidu ning 2023. aasta Euroopa rohelise pealinna Tallinna keskkonnasõbralike ja jätkusuutlike põhimõtetega toodetud meenete disainikonkursile laekus kolmes kategoorias 41 tööd. Auhinnafond oli 9200 €.

RoheAsi kutsus looma keskkonnasäästlikke tooteid, mis oleksid kasutatavad igapäevaelus, samas stiilsed, innovaatilised ja kõrge esteetilise väärtusega ning kannaksid endas loodussäästlikkuse (taaskasutus, uuskasutus, ringmajandus), praktilisuse ja pikaealisuse põhimõtteid.

Silvia Pärmann

Silvia Pärmann on Edasi kaasautor, fotograaf ja ajakirjanik, kes on viimased kümme aastat toimetanud mitut arhitektuurile, disainile või moele keskenduvat ajakirja. Loe artikleid (259)