Podcast “Juhtimiskvaliteet on konkurentsieelis”Riina Varts: juhina on kõigil oma “bränd” — kes Sa oled & kuidas juhid

Psühholoog ja koolitaja Veiko Valkiaineni juhtimisblogi ja podcasti vestluskaaslaseks on Riina Varts, kes on Eesti HR maastiku kõrgelt respekteeritud suurkuju. Ta on tegelenud inimeste juhtimise ja juhtide toetamise ning arendamisega ligi 20 aastat, kindlasti eredalt tuntud personalijuhina nii Hansapangast kui ka Eesti Energiast. Aastast 2012 on Riina diplomeeritud Executive CoachAcademy of Executive Coaching (AoEC) partner ja litsentsitud koolitaja ning EBS Juhtimiskoolituse Keskuse coaching’u õppejõud.

Täna on Riina ise endale tööandja ja arendab Eesti juhte ning juhtimist. Riina sõnul on tema missiooniks muuta inimeste tööelu rahuldustpakkuvamaks toetades ja arendades juhte ning seeläbi ka organisatsioone Eestis.

Mõtteid vestlusest

  • Juhi eneseteadlikkusest. Oma personaalse brändi määratlemine tähendab kogu maailmale näitamist, kes ma olen ning mille eest ma hea seisan. Kuidas mina ennast juhina defineerin? Mis mind mõnest teisest juhist eristab? Juhi personaalne bränd sisaldab nii teadlikkust oma väärtusmaailma osas kui ka konkreetseid juhile omaseid käitumismustreid, mis peegeldavad vastavaid tõekspidamisi. See on vajalik, et sa juhina saaksid oma inimestele kommunikeerida, milline juht sa oled ja et nad mõistaksid, miks sa ühes või teises situatsioonis just nii käitusid. Paljudes juhtides ma aga ei näe seda teadlikkust; ma ei näe, et juhid oleks selle enda jaoks selgeks mõelnud. Töötan täna väga palju just juhtide isiklike brändide loomisega, et panna paika, milline see juhi personaalne käekiri on.
  • Tähendusrikkuse tähtsusest. Me ei ole ju siin elus lihtsalt nagu külalised tiksumas päevast-päeva. Mõistlik on võtta endale tähendusrikas asi ajada ja see enda jaoks kristallselgeks mõelda, mis annab võimaluse selle poole teadlikult püüelda.
  • Juhtide kitsaskoht. Olen tähele pannud, et paljude juhtide tegevuskvaliteet jääb just selle taha, et nad ise ennast juhtida ei oska; neil ei ole isegi iseenda jaoks läbi mõeldud, mis ma soovin ära teha siin mulle antud elus, nad ei ole teadvustanud, kes nad on ja kuhu nad oma tegevusega jõuda soovivad. Kui ma ei tea ise, mida ma tahan, siis kuidas ma saan aidata teistel sellest aru saada? Kõigepealt peame lahti mõtestama, kes me sellised oleme ja mida me oma elult / töölt soovime. Kui see on läbi seeditud ja selgeks mõeldud, siis on võimalik ka selle poole liikuma hakata. Enne, kui juhiks hakata, tuleb see enda jaoks lõpuni selgeks teha.

PS! Kui Riina tegemiste vastu huvi rohkem, siis kindlasti kuula-vaata, miks Riina valis coachingu.

Veiko Valkiainen

Juhtimisblogi ja podcasti “Juhtimiskvaliteet on konkurentsieelis” eestvedaja Veiko Valkiainen on psühholoogia ja psühhoteraapia alase hariduse ning üle 15-aastase juhtimise arendamise alase töökogemusega professionaal, kes keskendub oma töös meeskondade tulemuslikkuse kasvatamisele läbi juhi ja tema tiimiliikmete mõtte- ja käitumismustrite muutmise. Loe artikleid (81)